ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

SUA, Canada și Australia și-au suspendat activitățile de la ambasadele din Kiev și le-au mutat la Lvov

09:56 | 13.02.2022 Categorie: Externe

Canberra, 13 feb. /MOLDPRES/. Australia a suspendat temporar activităţile la ambasada sa din Kiev, pe fondul temerilor privind o invazie rusă, și a mutat operațiunile la Lvov, în apropiere de granița cu Polonia. SUA și Canada au anunțat măsuri similare, relatează MOLDPRES cu referire Digi24. 

Duminică, 13 februarie, ministrul de Externe australian a spus că „având în vedere deteriorarea situaţiei securităţii cauzată de acumularea de trupe ruse la graniţa cu Ucraina, guvernul a ordonat plecarea personalului de la ambasada Australiei la Kiev şi a suspendat temporar activităţile la ambasada din Kiev”.

Oficialul australian a precizat că operaţiunile ambasadei vor fi mutate temporar în oraşul ucrainean Lviv (Lvov, Liov), în apropierea graniţei cu Polonia.

Executivele Australiei şi Noii Zeelande şi-au avertizat cetăţenii aflaţi în Ucraina să părăsească ţara imediat, în timp ce temerile asupra unei invazii ruse cresc. Ambele ţări şi-au îndemnat cetăţenii să părăsească Ucraina atât timp cânt sunt încă disponibile zboruri comerciale.

Sâmbătă, Canada a anunţat că îşi va închide temporar ambasada de la Kiev şi îşi va transfera operaţiunile într-un birou temporar din Lviv „din cauza deteriorării situaţiei cauzate de desfăşurarea de trupe ruse la graniţă”.

„Vom relua activităţile la ambasada de la Kiev de îndată ce situaţia de securitate în Ucraina ne va permite să garantăm servicii şi o securitate adecvate pentru personalul nostru”, a declarat ministrul de Externe Mélanie Joly, potrivit unui comunicat.

„Canadienii trebuie să evite în continuare orice călătorie în Ucraina. Le cerem tuturor celor aflaţi în prezent în ţară să plece acum”, a adăugat ea.

SUA, care au ordonat sâmbătă plecarea majorităţii personalului ambasadei sale la Kiev, a transferat şi angajaţii responsabili cu serviciile esenţiale la Lviv, la aproximativ 70 km de graniţa cu Polonia.

Casa Albă a insistat vineri asupra riscului unei invazii „iminente” a Ucrainei de către Rusia, care a desfăşurat peste 100.000 de soldaţi lângă graniţă şi tocmai a început manevre militare în Marea Neagră şi în Belarus, încadrând de facto ţara.

Acțiunile diplomatice marcate de o serie de apeluri telefonice sâmbătă între liderii occidentali şi Moscova nu au reuşit să atenueze tensiunile din jurul Ucrainei.

Foto: EPA

img22001046

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!