ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Poetul Grigore Vieru a fost omagiat la 87 de ani de la naștere

12:40 | 14.02.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 14 feb. /MOLDPRES/. Scriitori, compozitori, ziarişti, oameni de cultură, profesori, elevi şi copii s-au adunat astăzi la bustul poetului Grigore Vieru de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din capitală pentru a-i aduce un omagiu la 87 de ani de la naștere, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de Uniunea Scriitorilor din Moldova, Direcția cultură a mun. Chișinău și Biblioteca municipală ,,B. P. Hasdeu”. Solicitat de MOLDPRES, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Teo Chiriac, a menționat că este un eveniment important, de nivel național, deoarece opera lui Grigore Vieru este un bun al tuturor. ”Cel mai bun lucru care ar fi să-l facem este să revenim la poezia sa, cântecele sale și în acest mod o să ne exprimăm respectul față de creația sa, față de limba română”, a subliniat Teo Chiriac.

Potrivit lui Călin Vieru, feciorul regretatului poet, tatăl său este așezat lângă Dumnezeu, iar tot ce a visat el se va împlini în curând. ”Grigore Vieru se bucura de respect şi de popularitate, astfel încât îl simțim mereu printre noi. După trecerea sa în eternitate au fost dezvelite mai multe busturi în R. Moldova şi România. Creația lui este cunoscută de către copii și maturi”, a remarcat Călin Vieru.

În context, academicianul Mihai Cimpoi a afirmat că Grigore Vieru are meritul deosebit, de ordin istoric chiar, că ne-a întors la izvoare, la rădăcinile ființei noastre, la cele sfinte, la sacru. ”El a reabilitat eticul, esteticul și sacrul. A fost și un poet religios. Ne-a întors la Eminescu prin acea poezie testamentară - ”Legământ”, care a fost manifestul generației lui, generației șaizeciste și care este actuală și astăzi. Grigore Vieru ne-a întors la cititor. El a avut grijă de cititor – a scris simplu și profund pentru toți cititorii - de la opt la 80 de ani”, a accentuat Mihai Cimpoi.

În această zi, manifestări culturale dedicate regretatului poet au loc în întreaga țară. Astfel, Biblioteca ”Târgu-Mureș” din capitală a organizat concursul literar-artistic online cu genericul ”Grigore Vieru – steaua și lumina demnității noastre”. Centrul Academic Internațional ”Eminescu”, împreună cu Asociația Culturală ”Regal ”D'art” din Botoșani, România, desfășoară o suită de manifestări: lansarea cărții ”Grigore Vieru”. Opera poetică: Duminica sărutului” – antologia poeziei de dragoste, discurs și moment poetic susținut de artistul Paul Surugiu-Fuego ”În limba aceasta, Grigore Vieru”, dezvelirea bustului poetului, realizat de sculptorul Petrică Buhnici, donație a artistului Paul Surugiu-Fuego, donația lucrării de artă plastică pentru Casa-muzeu ”Grigore Vieru” de la Pererita, Briceni, realizată de artistul Paul Surugiu-Fuego, donația întregii colecții unicat de carte bibliofilă (20 de volume), realizată de Asociația Culturală ”Regal D'art” pentru Biblioteca municipală ”B. P. Hasdeu” cu prilejul a 145 de ani de la fondare, prin generozitatea și amabilitatea președintei Lili Bobu, expoziție de documente cu genericul ”Grigore Vieru – lumina de taină” ș.a.

Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935 în satul Pererâta, județul Hotin, în prezent raionul Briceni. El este autorul volumelor de versuri ”Alarma”, ”Muzicuțe”, ”Mama”, ”Numele tău”, ”Aproape”, ”Un verde ne vede”, ”Taina care mă apără”, ”Rădăcina de foc” ș.a. Grigore Vieru este și autorul ”Abecedarului”. Opera sa a fost tradusă în engleză, rusă, germană, italiană, bulgară și în alte limbi. În 1988 i-a fost acordată cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii - Diploma de Onoare ”H. Ch. Andersen”. În 1996 a fost decorat cu ”Ordinul Republicii”. În 1990 a fost ales membru de onoare al Academiei Române, iar în 1993 - membru corespondent al acesteia. S-a stins din viață la 18 ianuarie 2009 în urma unui accident rutier. Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce. În prezent mai multe școli din R. Moldova, un bulevard din capitală și o stradă la Iași, România, îi poartă numele.

img22001067

img22001067

img22001067

img22001067

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!