ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Din cauza tensiunilor în regiune, prețurile la produsele petroliere sunt în continuă creștere

12:56 | 14.02.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 14 feb. /MOLDPRES/. Nivelul prețurilor la produsele petroliere este în continuare puternic influențat de creșterea tot mai accentuată a cotațiilor țițeiului la bursele internaționale. Pe fondul discuțiilor privind iminența unor acțiuni militare în Ucraina, prețul petrolului Brent se află în continuă ascensiune, ajungând în sesiunea de azi la peste 96 dolari/baril, acesta fiind cel mai înalt nivel din ultimii șapte ani și jumătate, transmite MOLDPRES.

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), cotațiile Platts pentru produsele petroliere principale au depășit nivelul de 910 dolari/tona pentru benzină și 820 de dolari/tona pentru motorină, înregistrând astfel o creștere de peste 250 de dolari/tona la benzină și 220 de dolari/tona la motorină, comparativ cu începutul lunii decembrie 2021.

Nici prognozele pentru perioada imediat următoare nu pot fi considerate încurajatoare. “Prețurile petrolului vor rămâne extrem de volatile și sensibile la actualizări progresive cu privire la situația din Ucraina. Dacă trupele se pun în mișcare, țițeiul Brent va depăși fără probleme nivelul de 100 de dolari”, se arată într-o analiză de profil, citată de Reuters.

Prin urmare, pentru data de 15 februarie, ANRE a stabilit următoarele prețuri maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard: pentru benzina COR 95 – 23,93 de lei/litru; pentru motorină – 20,81 de lei/litru.

ANRE asigură consumatorii că mecanismul actual de formare a prețurilor la produsele petroliere principale de tip standard generează prețuri corecte, transparente și ușor de verificat. Acestea sunt influențate doar de evoluțiile pe piața internațională și este exclusă posibilitatea companiilor petroliere să intervină în procesul de stabilire a prețurilor prin majorări nejustificate.

img22001069

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!