ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președinția și MAE al Ucrainei au venit cu clarificări privind declarația ambasadorului său de la Londra

13:08 | 14.02.2022 Categorie: Externe

Kiev, 14 feb. /MOLDPRES/. Imediat după declarația încurcată a ambasadorului ucrainean în Marea Britanie, Vadim Pristaiko, despre un eventual refuz al Ucrainei la obiectivul strategic de integrare în NATO, au intervenit reacții de la Kiev, relatează MOLDPRES cu referire la Unian și Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean Oleg Nikolenko a precizat că nimeni din conducerea Ucrainei nu l-a împuternicit pe ambasadorul Pristaiko să facă declarații cu privire la atitudinea oficială a Ucrainei față de integrarea în NATO. Ambasadorul urmează, în viziunea Ministerului de Externe, să-și clarifice poziția față de declarația ambiguă despre "flexibilitate" în chestiunea abordată.

Și consilierul președintelui ucrainean, Mihail Podoleak a reacționat dur. El a amintit că integrarea în UE și NATO sunt prevăzute în Constituția Ucrainei și nimeni nu are dreptul să pună la îndoială Legea Fundamentală a țării.

Ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie a adus, luni, 14 februarie, clarificări cu privire la declarațiile sale care făceau referire la o posibilă renunţare la candidatura Ucrainei la NATO. Acesta a precizat că țara sa nu-şi va reevalua demersurile care vizează aderarea la Alianţa Nord-Atlantică.

"Nu suntem membri ai NATO în prezent şi pentru a evita un război suntem gata să facem multe concesii şi asta facem în convorbirile cu ruşii", a spus Pristaiko. "Nu are nimic de-a face cu NATO (angajamentul faţă de) care este înscris în Constituţie".

Întrebat din nou dacă Ucraina îşi schimbă poziţia privind candidatura la NATO, acesta a răspuns: "Nu". 

img22001070

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!