ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Agricultorii din ţară sunt îndemnați să completeze un chestionar privind tehnologiile digitale în sector

11:07 | 15.02.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 15 feb. /MOLDPRES/. Agenția pentru Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii (ADMA) și Proiectul Tehnologiile Viitorului (FTA), finanțat de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Suedia, au lansat pentru antreprenorii agricoli un sondaj privind tehnologiile digitale în agricultura Republicii Moldova. Scopul sondajului este de a dezvolta o viziune-cadru de adoptare a tehnologiilor digitale și avansate în lanțurile valorice din agricultura țării noastre, iar chestionarele pot fi completate până la data de 20 februarie, transmite MOLDPRES.

„Completarea chestionarului durează estimativ 15-20 de minute. Participanții sunt rugați să ofere răspuns la toate întrebările. Se încurajează cât mai multe răspunsuri, cât mai specifice, exemple și practici proprii. Respondenților la chestionar li se poate solicita participarea la un interviu ulterior pentru specificații și clarificări”, explică Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA).

Chestionarul va genera date calitative și cantitative privind situația curentă și necesitățile, înțelegerea și gradul de pregătire a actorilor din sectoarele agriculturii pentru implementarea tehnologiilor noi și soluțiilor digitale; tendințele în utilizarea diferitelor tehnologii digitale în Moldova precum și penetrarea pieței, gradul de interes al actorilor din sectoarele agriculturii în investiții; posibile intervenții în lanțurile valorice agricole cu potențial ridicat, în special cele cu valoare comercială adăugată și potențial ridicat de export care au o nevoie clară de inovare digitală.

Ca urmare, se va elabora un Cadru vizionar de transformare digitală în agricultură și foaia sa de parcurs, care vor putea fi implementate prin programele ADMA, precum și cele ale altor parteneri și instituții responsabile.

Totodată, pentru a îmbunătăți productivitatea și competitivitatea digitalizării și sustenabilitatea în agricultură, ADMA planifică inițierea unui nou program de împrumuturi, susținut adițional cu asistență tehnică, mentorat și servicii de consultanță, precum și granturi, astfel încât întreprinderile moldovenești din sectorul agro-alimentar să poată achiziționa și implementa tehnologiile viitorului prin soluții digitale eligibile în agricultură.

Conform studiilor internaționale, majoritatea inițiativelor de inovație prin tehnologii digitale în agricultură sunt destinate practicilor sustenabile (53,8%), gestionării deșeurilor și trasabilitatea alimentelor (10,5%), fie dezvoltă soluții digitale pentru reziliența climatică și evitarea calamităților (9%).

Foto: MAIA

img22001097

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!