ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Duma rusă îi cere lui Putin recunoașterea „imediată” a independenței republicilor separatiste din estul Ucrainei

13:21 | 15.02.2022 Categorie: Externe

Moscova, 15 feb. /MOLDPRES/. Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a adoptat marți o rezoluție asupra recunoaşterii republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, pe care o vor trimite direct către președintele rus Vladimir Putin, potrivit unui anunț publicat pe site-ul oficial al legislativului de la Moscova, informează digi24.ro, preluat de MOLDPRES.

Parlamentarilor ruși au avut de votat între două proiecte de rezoluţie care prevedeau același lucru. 

Primul proiect de rezoluţie, propus de mai mulţi deputaţi din partidul lui Putin, formaţiunea Rusia Unită, prevedea trimiterea acestui apel de recunoaştere a celor două republici mai întâi către Ministerul de Externe, Ministerul Apărării şi alte instituţii pentru emiterea unei opinii. Votarea acestui proiect ar fi însemnat o amânare a transmiterii apelului către preşedintele rus.

Dar proiectul de rezoluţie privind „necesitatea recunoașterii independenței Republicii Populare Donețk și Republicii Populare Lugansk” care a obținut voturile necesare este un document pe care l-au prezentat anterior, pe 19 ianuarie, în faţa Dumei deputaţii comunişti şi care prevede transmiterea direct către preşedintele Putin a deciziei cu privire la recunoşterea celor două republici din Donbas.

Rezoluția a primit 351 de voturi din partea deputaților ruși, în timp ce 16 s-au opus. Urmează ca proiectul să fie semnat imediat și trimis șefului statului, a declarat președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, citat de agenția de presă rusă Tass. 

La dezbaterea din plenul Dumei de Stat, prim-adjunctul șefului Comisiei pentru Afaceri din spațiul CSI, Integrare Eurasiatică și Relații cu Compatrioții, deputatul partidului comunist, Kazbek Taysaev, a spus că „este necesară oprirea vărsării de sânge din Donbas, care are loc de opt ani de zile”.

„În fiecare zi, oamenii din Donbas își pierd încrederea că războiul se va termina vreodată. În ultimele săptămâni, situația din jurul Ucrainei a escaladat brusc, acuzațiile se revarsă cu privire la intenția Rusiei de a acționa ca un ocupant. De fapt, cauza crizei este că păpușarii de la Washington ai conducerii de la Kiev încearcă cu insistență să declanșeze un război în regiune”, a declarat la rândul său Viaceslav Volodin,

În opinia parlamentarului rus, care se prevede în textul rezoluției adoptate, „SUA, rezolvându-și sarcinile geopolitice, sunt gata să aranjeze o altă vărsare de sânge pe scară largă, dar popoarele Rusiei și Ucrainei nu au nevoie de război”. 

Luni, preşedintele Dumei a declarat că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ignoră Acordurile de la Minsk, subliniind în acelai timă că „NATO vrea să ocupe Ucraina”. „Şi una, şi cealaltă pot rezulta într-o tragedie. Nu putem permite acest lucru”, a adăugat preşedintele Dumei. Conform acestuia, „trebuie găsită o soluţie” pentru garantarea securităţii cetăţenilor ruşi din Donbas, cărora Rusia le-a distribuit peste 700.000 de paşapoarte.

Cele două regiuni controlate de separatiști proruși și-au autoproclamat independența în 2014, în timpul invaziei ruse în Crimeea. Decizia de miercuri a camerei inferioare a Parlamentului Federației Ruse, notează Euronews, amplifică și mai mult tensiunile cu Ucraina.

img22001104

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!