ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Autorităţile vor dezvolta mai multe oportunităţi pentru femeile din agricultură

09:46 | 16.02.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 16 feb. /MOLDPRES/. Dezvoltarea oportunităților de afaceri pentru femeile producătoare a fost tema unei mese rotunde, organizată recent la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA), transmite MOLDPRES.

Scopul evenimentului a fost de a analiza rolul femeilor antreprenoare în sectorul agricol, a identifica principalii factori ai vulnerabilității acestora și a evalua dimensiunea de gen în agricultură.

Potrivit lui Iurie Scripnic, secretar de stat la MAIA, autoritățile statului sunt concentrate pe crearea facilităților economice pentru femei în agricultură, prin sporirea accesului la investiții și asistență pentru dezvoltarea afacerilor agricole. „Femeile-fermieri din Republica Moldova beneficiază activ de subvenții din partea statului pentru toate domeniile stabilite de Regulamentul privind condițiile, modul și procedura de acordare a mijloacelor Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural”, a relevat oficialul.

Astfel, prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, în anul trecut, circa 800 de femei au depus dosare pentru a beneficia de subvenții în sectorul agricol. Totodată, cu referire la subvenționarea în avans a proiectelor start-up, în 2021, au fost selectate spre finanțare 40 de dosare, dintre care 22 vor fi administrate de femei. „Acest fapt demonstrează că, femeile sunt încurajate și motivate să contribuie la dezvoltarea sectorului agricol și rural”, a afirmat Scripnic.

La eveniment au fost organizate câteva paneluri de discuții, unde s-a analizat experiența altor state din regiune privind oferirea suportului pentru femeile din zona rurală și s-a realizat prezentarea raportului de evaluare a necesităților femeilor producătoare în dezvoltarea durabilă a afacerilor.

img22001125

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!