ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mai multe întreprinderi silvice au comis nereguli în gestionarea resurselor forestiere

11:07 | 16.02.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 16 feb. /MOLDPRES/. Agenţia „Moldsilva” a iniţiat o serie de controale în fondul forestier naţional – proprietate publică a statului, gestionat de entităţile silvice din subordine. Verificările efectuate în comun cu reprezentanții Inspectoratului pentru Protecția Mediului au stabilit mai multe cazuri de atitudine iresponsabilă în procesul de gestionare a resurselor forestiere, transmite MOLDPRES cu referire la un comunicat al instituţiei.

Astfel, în unele entităţi silvice teritoriale a fost stabilită diminuarea volumului de masă lemnoasă destinată recoltării prin intermediul tăierilor de produse principale. Este vorba Întreprinderea pentru Silvicultură (ÎS) "HÂNCEȘTI-SILVA” - cu 3 234 metri cubi, ÎS „SOROCA” - cu 807 m3 şi ÎS „IARGARA” - cu 1 176 m3. „Intervenţia oportună a specialiştilor abilitaţi cu funcţii de control şi verificare a permis depistarea unor nereguli serioase la etapa de recepție/punere în valoare a masei lemnoase destinate recoltării, care drept urmare se putea solda cu extragerea frauduloasă a acelui volum”, indică „Moldsilva”.

În cadrul entităților menționate se examinează multilateral acțiunile ilegale comise de personalul serviciului silvic privind exercitarea atribuțiilor de serviciu şi sunt inițiate mai multe anchete de serviciu în scopul tragerii la răspundere.

Totodată, începând cu data de 14 februarie, verificări similare sunt inițiate şi la Întreprinderea pentru Silvicultură Călărași. Rezultatele finale ale acestor controale vor fi făcute publice, inclusiv sancţiunile aplicate persoanelor care au comis ilegalităţi în serviciu.

Agenţia „Moldsilva” solicită populaţiei ca orice informaţii despre încălcările în fondul forestier să fie comunicate prin intermediul Liniei specializate anticorupţie, tel. 022 211 311, pentru întreprinderea măsurilor ce se impun.

Foto: Moldsilva

img22001129

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!