ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Punctul de trecere al frontierei Sculeni va fi modernizat

15:37 | 17.02.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 17 feb. /MOLDPRES/. Prim-ministra Natalia Gavrilița a cerut Serviciului Vamal și Poliției de Frontieră să implementeze, până la sfârșitul lunii martie, ghișee unice de control la punctele de trecere al frontierei, astfel încât să fie fluidizat traficul și să fie evitate blocajele. Declarația a fost făcută astăzi, în cadrul vizitei la Postul vamal Sculeni, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Executivului. 

Igor Talmazan, directorul Serviciului Vamal, a vorbit despre activitatea postului, problemele angajaților, dar și despre proiectul care urmează a fi implementat în punctul de trecere al frontierei, pentru a soluționa problemele de infrastructură existente la moment.  

Rosian Vasiloi, șeful Poliției de Frontieră, a subliniat că noul proiect este așteptat atât de angajații postului vamal, cât și de șoferi și călători, contribuind la alinierea țării noastre la standardele europene în domeniu. 

Astfel, punctul de trecere a frontierei de la Sculeni urmează să fie extins și modernizat în cadrul proiectului „Reabilitarea și modernizarea birourilor vamale de frontieră de pe granița România - Moldova,  birourile vamale Albița - Leușeni, Sculeni - Sculeni și Giurgiulești - Giurgiulești". Proiectul, cu o valoare totală de 10 milioane de euro, este finanțat de Uniunea Europeană și co-finanțat de cele două state. Pentru postul vamal Sculeni, proiectul prevede modernizarea clădirii administrative, construcția unor noi pavilioane, majorarea numărului pistelor de control vamal, construcția platformei de scanare, reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare.  

Lucrările în cadrul postului vamal Sculeni au început parțial în anii 2018-2019, fiind realizate însă necalitativ, cu încălcări grave, fapt ce a adus un prejudiciu Serviciului Vamal de circa 9 milioane de lei. La momentul actual, a fost demarată o nouă licitație și are loc depunerea ofertelor, iar finalizarea lucrărilor de construcție este preconizată pentru anul 2023. 

Natalia Gavrilița a subliniat importanța organizării unor licitații transparente și crearea unor condiții mai bune pentru cetățenii care traversează punctul vamal. Odată cu renovarea acestuia va fi optimizat controlul vamal și va fi fluidizat traficul de mărfuri și persoane. „Investind în infrastructura acestui punct de trecere vom îmbunătăți serviciile prestate oamenilor.  Pentru noi, confortul cetățenilor, dar și funcționarea eficientă a instituțiilor de stat sunt prioritare”, a menționat Natalia Gavrilița. 

Foto: Guvern

img22001188

img22001188

img22001188

img22001188

img22001188

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!