ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Regiunile separatiste Donețk și Lugansk au declarat mobilizarea generală

11:31 | 19.02.2022 Categorie: Externe

Kiev, 19 feb. /MOLDPRES/. În regiunea Donețk începe mobilizarea generală a celor gata să lupte. Anunțul a fost făcut în urmă cu scurt timp de liderul separatiștilor de acolo, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.

"Fac apel la concetățenii rezerviști să se prezinte la birourile de încorporare. Astăzi am semnat decretul de mobilizare generală", a declarat Denis Puşilin într-o înregistrare video.

Știrea despre mobilizare a fost făcută în contextul "creşterii spectaculoase" a încălcărilor armistiţiului din estul Ucrainei, raportată cu câteva ore mai devreme de observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Cu puțin timp în urmă și regiunea separatist Lugansk a anunțat mobilizarea generală.

OSCE  anunță că separatiştii pro-ruşi au încălcat armistiţiul de cel puţin 12 ori sâmbătă dimineaţa şi de 66 de ori în ultimele 24 de ore, deschizând focul asupra a peste 20 de aşezări. Militarii susţin că rebelii au folosit inclusiv artileria grea, interzisă prin acordurile de la Minsk. 

Observatorii OSCE au afirmat că în prezent există la fel de multe incidente ca înainte de un acord semnat în iulie 2020 pentru a consolida încetarea focului.

OSCE "face apel la părţi să respecte cu stricteţe toate angajamentele pe care şi le-au asumat, să ia toate măsurile necesare pentru a reduce tensiunile şi să lucreze pentru o detensionare imediată pentru binele civililor nevinovaţi de ambele părţi ale liniei frontului, care continuă să suferă ca urmare a acestui conflict", a adăugat OSCE în comunicatul său.

Rusia şi Statele Unite  au desfăşurat o misiune de observare OSCE în Ucraina în 2014, după anexarea Peninsulei Crimeea de către Moscova şi declanşarea conflictului dintre Kiev şi separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei. Acest conflict a făcut peste 14.000 de morţi.

Foto: reuters.com

img22001232

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!