ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președinta Maia Sandu a discutat cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz

17:02 | 19.02.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 19 feb. /MOLDPRES/. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut astăzi, în cadrul Conferinței pentru Securitate de la München, o întrevedere cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz. Discuțiile s-au referit la provocările de securitate din regiune, dinamica foarte bună a relațiilor moldo-germane și proiectele comune de viitor, comunică MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al instituției prezidențiale.

Șefa statului a apreciat sprijinul de care Republica Moldova a beneficiat de-a lungul anilor din partea Berlinului, în diverse domenii, prin Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și prin Ministerul Federal al Cooperării Economice și Dezvoltării. „Datorită acestui ajutor, multe comunități din Moldova au infrastructură modernizată, acces la apă și canalizare, servicii publice de calitate. Am menționat totodată impactul investițiilor germane în țara noastră, datorită cărora au fost create mii de locuri de muncă în regiuni, precum și importanța ajutorului acordat sistemului nostru sanitar pe durata pandemiei”, a subliniat președinta.

În cadrul discuțiilor, Maia Sandu a menţionat că țara noastră își dorește continuarea și extinderea cooperării cu Germania, dar şi că Republica Moldova mizează pe sprijinul Germaniei în procesul de reformare a justiției și de combatere a corupției. „Ne dorim mai multe investiții germane, care să dea un impuls economiei și să asigure venituri concetățenilor noștri acasă la ei, în Moldova. De asemenea, suntem interesați în proiecte comune ce vor consolida independența energetică a Republicii Moldova, inclusiv prin programe de energie regenerabilă, domeniu în care Germania are o mare experiență”, a mai declarat șefa statului în cadrul întrevederii.

La rândul său, cancelarul Olaf Sholz a asigurat-o pe președinta Maia Sandu că Republica Federală Germania va rămâne un partener de nădejde al țării noastre, așa cum a fost în toți cei 30 de ani de relații diplomatice. Șefa statului i-a mulțumit și l-a invitat să viziteze Republica Moldova, atunci când îi va permite agenda.

Foto: Președinție

img22001236

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!