ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Justiției

13:46 | 20.02.2022 Categorie: Comunicate

Mesajul de felicitare al ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, cu prilejul Zilei naționale a mediatorului

Chişinău, 20 feb. /MOLDPRES/.

Stimați mediatori,

Cu prilejul Zilei naționale a mediatorului, marcată în fiecare an la data de 20 februarie, Vă adresez sincere felicitări din partea echipei Ministerului Justiției.

Medierea este una dintre instituțiile-cheie de soluționare extrajudiciară a disputelor, iar fortificarea acesteia este un obiectiv al Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru următorii patru ani. Mai mult, volumul în creștere al dosarelor în instanțele judecătorești, costurile crescânde ale litigiilor, tergiversările examinării cauzelor sunt indicatori clari care demonstrează că medierea trebuie valorificată și promovată pe scară largă în societate, iar cetățenii să aibă încredere în acest mecanism alternativ de soluționare a conflictelor și să apeleze la el înainte de a merge în instanța de judecată.

Însă, pentru realizarea acestui deziderat este nevoie de mai mult decât îmbunătățirea cadrului legal. Este nevoie de mediatori profesioniști, buni comunicatori și negociatori, empatici și respectuoși față de părți. Am toată încrederea că prin consolidarea eforturilor vom reuși să dezvoltăm și să creștem performanțele instituției medierii, astfel încât să răspundă cu promptitudine necesităților cetățenilor. Și, nu în ultimul rând, este important să consolidăm medierea garantată de stat, pentru ca orice persoană, aflată în dificultate și neavând posibilități financiare, să poată apela cu încredere la un mediator de stat.

Stimați mediatori,

Apreciez devotamentul, responsabilitatea și profesionalismul de care dați dovadă în activitatea de zi cu zi. Vă doresc mulți ani în profesie, perseverență, optimism, eficiență şi noi realizări remarcabile întru promovarea unei medieri care să fie cât aproape de cetățeni!

Cu respect,

Sergiu Litvinenco, Ministru al Justiției

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!