ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Teatrul „Vasile Alecsandri” din Bălți a fost lansată revista românească „Timpul”

08:18 | 21.02.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 21 feb. /MOLDPRES/. La Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți a avut loc ieri lansarea revistei românești „Timpul”, informează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, directorul ediției din R. Moldova, Maria Ivanov, și redactorul-șef al publicației, scriitorul Dumitru Crudu, au ales locația, luând în considerare faptul că trei autori publicați în revistă sunt din municipiul Bălți: Nicolae Leahu, Anatol Moraru și Ludmila Cerguță.

Evenimentul de lansare a fost regizat și coordonat de directorul general al instituției, Onorina Burlac-Tănas, care a armonizat comunicările invitaților de onoare din Chișinău și Iași cu numerele artistice și crâmpeie din spectacole în interpretarea actorilor Natalia și Pavel Lupăcescu, Maria Rusu, Radu Tabarcea, Ciprian Răcilă și Ala Rusu-Blându. ”Revista „Timpul”, marcată de condeiul lui Mihai Eminescu înserează cu regularitate articolele despre activitatea Teatrului din municipiul Bălți. Iar teatrul nostru, la rândul său, oferă la fiecare sfârșit de spectacol – revista în care spectatorii pot citi schițe despre actori, interviuri sau actualități teatrale”, a precizat secretarul literar al instituției, Ludmila Cerguță.

Solicitată de agenție, Maria Ivanov, directorul publicației din R. Moldova, a menționat că revista la care a lucrat Mihai Eminescu, își asumă o tradiție foarte veche. Ea se revendică, înainte de toate, de la cotidianul conservator omonim care a apărut în București în secolul al XIX-lea. ”Timpul” a fost înființat în 1876 la inițiativa unor de oameni de cultură: Titu Maiorescu, Lascăr Catargiu, Vasile Pogor, Th. Rosetti. Începând cu anul 1876 și până în 1883, Mihai Eminescu a lucrat ca redactor, fiind primul redactor al acestei publicații. 

Titlul a părut atât de consacrat încât, în 1910, câțiva intelectuali ieșeni, grupați în jurul istoricului A. D. Xenopol, l-au reluat pentru o revistă de atitudine culturală, care a apărut până la Primul Război Mondial. În anul 1990, publicația a fost reînființată, la inițiativa unui grup de oameni de cultură ieșeni. Mai întâi săptămânal de cultură, opinie și atitudine, apoi, din 1993 și până în prezent, ca lunar de cultură, TIMPUL s-a impus din nou, pe piața publicațiilor de gen din România, bucurându-se de aprecierile personalităților vieții culturale românești și ale unui numeros public. 

Din luna mai 2021, revista ”Timpul” apare lunar și la Chișinău.

img22001249

img22001249

img22001249

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!