ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La început de sezon agricol, producătorii optează pentru fertilizante sigure

09:40 | 21.02.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 21 feb. /MOLDPRES/. Accesul la produse sigure și performante de uz fitosanitar, rolul instituțiilor abilitate ale statului și companiilor producătoare de produse de uz fitosanitar /PUF/ a fost tema unui atelier de lucru. Acesta a fost organizat de Asociația Moldova Fruct cu suportul proiectului Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova, în cadrul programului „Parteneriate la dezvoltarea protecției integrate și fertilizării în plantațiile pomicole” , transmite MOLDPRES.

Respectarea normelor maxime admisibile de reziduuri în fructe, numărul tot mai redus al substanțelor active care pot fi utilizate în procesul de producere a fructelor și al produselor biologice omologate sunt probleme pentru care, la început de sezon agricol, producătorii caută soluții.

Vitalie Gorincioi, președinte al Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct, a afirmat că producătorii au astăzi nevoie nu doar de suport financiar, dar și logistic, tehnologic, să fie îndrumați cum să obțină o recoltă bogată, utilizând produsele de protecție corecte, dar și cu posibilitatea de a o vinde pe orice piață.

„Este important să producem fructe respectând normele maxime admisibile de reziduuri, nu doar pentru ale vinde pe piața Uniunii Europene, dar și pentru piața internă. Împreună cu instituțiile statului, companiile producătoare și distribuitoare de pesticide, partenerii de dezvoltare vom depăși această perioadă grea și ulterior va fi mai simplu să facem față cerințelor”, a menţionat Vitalie Gorincioi. 

La capitolul PUF, producătorii solicită înregistrarea mai multor produse, inclusiv biologice, spre exemplu, pentru tratamentele pre-recoltare la sâmburoase care ar permite o durată mai mare de păstrare a fructelor. „Avem înregistrate 85 de produse prin procedura de recunoaștere a omologărilor din țările membre UE și în continuare avem dosare care se examinează”, spune Nicolae Danilov, vicedirector al Centrului de Stat pentru Atestarea și Omologarea Produselor de Uz Fitosanitar și Fertilizanților.

Participanții la atelierul de lucru au stabilit să organizeze discuții axate pe fiecare subiect separat, pentru a identifica cele mai bune soluții. Iurie Fală, director executiv al Moldova Fruct, a concluzionat că „strategia Asociației prevede ca fructele noastre să fie competitive pe diferite piețe, or, competitive ar însemna că trebuie să fie aliniate la aceleași standarde europene sau din alte țări”. „Cerințele vor fi tot mai riguroase, referitor la utilizarea pesticidelor, aceasta va duce inevitabil la creșterea prețurilor de producere. Pentru a face față tuturor provocărilor este necesar să obținem fructe calitative și inofensive pe care să le vindem la prețuri competitive”, a precizat Fală.

Republica Moldova are câteva legi și hotărâri care stipulează ce se întâmplă cu ambalajele utilizate în circuitul PUF, inclusiv un regulament privind ambalajele și deșeurile de ambalaje. 

Foto: Moldova Fruct 

img22001257

img22001257

img22001257

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!