ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În această săptămână, sistemele electroenergetice ale R. Moldova și Ucrainei vor funcționa izolat

09:56 | 21.02.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 21 feb. /MOLDPRES/. În perioada 24-26 februarie 2022, sistemele electroenergetice ale Moldovei și Ucrainei vor funcționa împreună în regim izolat de alte sisteme energetice vecine, transmite MOLDPRES.

Potrivit vicepremierului Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, funcționarea izolată în această perioadă are drept scop demonstrarea capacității sistemului energetic de a funcționa în siguranță, la parametri normați ai frecvenței și tensiunii, și de a reacționa imediat la variația acestor parametri în condițiile de funcționare în regim de iarnă.

„Testul din luna februarie reprezintă prima etapă a procesului de interconectare sincronă a sistemelor noastre electroenergetice cu rețeaua Europei Continentale a ENTSO-E, fiind planificat un exercițiu similar în regim de funcționare de vară. Testele fac parte din planul de acțiuni descris detaliat în Studiile privind interconectarea sincronă a sistemelor electroenergetice din Moldova și Ucraina cu ENTSO-E finalizate recent și care au demonstrat fezabilitatea tehnică a interconectării”, indică oficialul.

Testele presupun realizarea unui șir acțiuni tehnice: deconectarea insulei energetice Burshtyn din Vestul Ucrainei de la rețeaua Europei Continentale a ENTSO-E și sincronizarea ei cu sistemul energetic unificat al Ucrainei; deconectarea sistemului energetic al Ucrainei de la sistemul energetic unificat din Belarus; deconectarea sistemului energetic al Ucrainei de la sistemul energetic unificat al Federației Ruse.

Deconectarea de la sistemele energetice vecine și ulterioara sincronizare după finalizarea testelor a fost coordonată între operatorii sistemelor de transport adiacenți, conform sursei citate.

Testele vizează deconectarea controlată și treptată a capacităților de generare și a sarcinii electrice de consum și studierea parametrilor de calitate a energiei electrice. La manevrele tehnice comandate de către dispeceratul NPC Ukrenergo participă centralele electrice din Ucraina. Operatorul de transport și de sistem ÎS „Moldelectrica” va urmări parametrii de calitate a energiei electrice în zona de dispecerizare a Moldovei.

„Consumatorii de energie electrică vor consuma în continuare energie electrică fără întreruperi. Deconectarea de la sistemele energetice vecine și sincronizarea ulterioară cu acestea nu va fi resimțită la nivelul consumatorilor finali de energie electrică. Rezultatele pozitive ale testelor vor confirma fezabilitatea interconectării sincrone la ENTSO-E în termenul stabilit”, a rezumat Andrei Spînu.

Foto simbol

img22001259

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!