ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

China anunță că sprijină integritatea teritorială a Ucrainei

10:40 | 21.02.2022 Categorie: Externe

Beijing, 21 feb. /MOLDPRES/. Ministrul de Externe al Chinei a declarat că Ucraina are dreptul de a-și proteja suveranitatea, independența și integritatea teritorială. Diplomatul chinez s-a folosit de apariția sa de sâmbătă la conferința pe teme de securitate de la München pentru a-l avertiza pe Vladimir Putin să nu-și ducă la îndeplinire ambițiile expansionist, relatează MOLDPRES cu referire la South China Morning Post.

Wang Yi a afirmat că este dreptul Ucrainei de a-și proteja integritatea teritorială și a cerut o soluție diplomatică pentru escaladarea crizei.

”Suveranitatea, independența și integritatea teritorială a tuturor țărilor trebuie să fie protejate, deoarece acestea sunt principiile de bază în relațiile internaționale stabilite prin Constituția Națiunilor Unite. Aceasta este și ceea ce China a susținut până acum, fără excepție în ceea ce privește Ucraina. Dacă unii oameni încă se întreabă unde se află China în această problemă, este doar o denaturare intenționată”, a declarat oficialul chinez la cea de-a 58-a Conferință de Securitate de la München într-o intervenție online.

În schimb, Wang a avertizat împotriva extinderii NATO, reiterând o poziție susținută în comun de președintele Xi Jinping și Vladimir Putin, după întâlnirea în marjele Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing în urmă cu două săptămâni.

”Războiul Rece s-a încheiat cu mult timp în urmă, iar NATO a fost un produs al acestuia. NATO ar trebui să facă ajustări în funcție de timp. Dacă NATO continuă să se extindă spre est, este asta favorabilă menținerii păcii și stabilității în Europa?” a mai spus Wang.

El a numit Acordul de la Minsk ”singura cale de ieșire” și a îndemnat toate părțile să se unească și să rezolve criza în mod pașnic. Yi a mai spus că Ucraina nu ar trebui să fie o linie de front pentru competiția dintre marile puteri.

Acordul de la Minsk se referă la un acord diplomatic semnat în februarie 2015 în capitala Belarusului de reprezentanții Rusiei, Ucrainei, Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și liderii a două regiuni separatiste pro-ruse. Acordul a stabilit o serie de pași militari și politici, care au rămas neimplementați.

Foto: securityconference.org

img22001264

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!