ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Kremlinul consideră „prematur” un summit Biden-Putin

11:46 | 21.02.2022 Categorie: Externe

Moscova, 21 feb. /MOLDPRES/. Kremlinul a apreciat luni ca 'prematur' să se vorbească despre un summit între preşedinţii Vladimir Putin şi Joe Biden, anunţat de Franţa pentru dezamorsarea crizei ruso-occidentale în legătură cu Ucraina şi pericolul unei invazii ruse, transmite AFP, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

'Există o înţelegere privind necesitatea de a continua dialogul la nivel de miniştri (de externe). A vorbi despre planuri concrete de organizare de summituri este prematur', a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Puţin mai devreme, şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, salutase, la Bruxelles, organizarea unui summit între preşedintele american Joe Biden şi cel rus Vladimir Putin, sperând într-un acord privind retragerea trupelor ruse masate la frontierele ţării sale.

'Noi credem că orice efort vizând o soluţie diplomatică merită să fie încercat. Sperăm că cei doi preşedinţi vor ieşi din sală cu un acord privind retragerea forţelor ruse din Ucraina', a declarat Kuleba la sosirea la o reuniune cu omologii săi din Uniunea Europeană.

La rândul său, secretarul pentru afaceri europene al Franţei, Clément Beaune, a afirmat luni că Parisul întrevede o 'speranţă diplomatică' în criza ucraineană după acordul de principiu al preşedinţilor Putin şi Biden de a se întâlni.

'Există o realitate de teren, o tensiune pe teren cu o prezenţă militară rusă ce rămâne extrem de puternică la porţile Ucrainei, cu o întreagă serie de încălcări pe parcursul weekendului ale încetării focului în Donbas pe linia frontului, şi, în acelaşi timp, o speranţă diplomatică care a fost reconstruită', a declarat Clément Beaune la postul LCI.

Potrivit AFP, Vladimir Putin şi Joe Biden au acceptat să se întâlnească în cadrul unui summit propus de omologul lor francez Emmanuel Macron, cu condiţia ca între timp să nu aibă loc o invazie în Ucraina, un anunţ surpriză ce a intervenit în timp ce un război era dat ca iminent.

Trebuie să rămânem 'extrem de prudenţi', a prevenit totuşi Clément Beaune. Dar, 'dacă există încă o şansă de evitare a războiului, de a evita conflagraţia, de a construi o soluţie politică, diplomatică, trebuie profitat de ea', a adăugat responsabilul francez.

Foto: regnum.ru

img22001267

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!