ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Decretele de recunoaște a independenței Donețkului și Luganskului sunt identice cu cele privind Abhazia și Osetia de Sud

11:25 | 22.02.2022 Categorie: Externe

New York, 22 feb. /MOLDPRES/. Ambasadorul Ucrainei la ONU Serghei Kislița demonstrează că decretele prin care Rusia a recunoscut independența regiunilor separatiste din estul Ucrainei sunt identice cu cele prin care a recunoscut și alte state fictive. Acest lucru a fost adus la cunoștință în reuniunea Consiliului de Securitate care a avut loc în noaptea de luni spre marți, 22 februarie, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.

Serghei Kislița a arătat copii ale acestor decrete, pentru a demonstra că documentele sunt identice.

„Kremlinul copiază literalmente decretele cu privire la Georgia din 2008. Niciun fel de creativitate. Cuvânt cu cuvânt, copy-paste. Aparatul xerox de la Kremlin funcţionează foarte bine”, a declarat Kisliţa.

Între 8 şi 12 august 2008 între Rusia şi Georgia a avut loc un conflict armat. Trupele ruse, împreună cu miliţiile proruse din Osetia de Sud au alungat trupele georgiene din Osetia de Sud, care face parte oficial din Georgia, ocupând temporar o serie de regiuni georgiene adiacente zonei de conflict. Mai târziu, Rusia a recunoscut „independenţa” Osetiei de Sud şi a Abhaziei.

Imediat după ocuparea Crimeei, Rusia a instrumentat un conflict armat în estul Ucrainei între forţele Kievului şi rebelii separatişti susţinuţi de Moscova. Rusia a furnizat nu doar armament, mercenari şi resurse financiare miliţiilor din Doneţk şi Lugansk, dar a şi trimis trupe regulate, deşi a negat constant acest lucru, în ciuda dovezilor demonstrate de Kiev.

Pe 21 februarie, Vladimir Putin a anunţat recunoaşterea „independenţei” teritoriilor aflate sub controlul separatiştilor proruşi din Lugansk şi Doneţk şi a semnat două decrete în acest sens în prezenţa liderilor celor două autoproclamate „republici populare” - Leonid Pasecinik, respectiv Denis Puşilin. Cele două documente prevăd intrarea trupelor ruse pe „teritoriile Ucrainei ocupate temporar” (ORDLO) pentru a asigura „menţinerea păcii”.

img22001295

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!