ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Apeductul magistral Chișinău–Strășeni–Călărași va fi utilitate publică de interes naţional

14:44 | 22.02.2022 Categorie: Regiuni

Chişinău, 22 feb. /MOLDPRES/. Membrii Comisiei pentru cercetarea prealabilă privind declararea utilităţii publice de interes naţional a lucrărilor de construcție a apeductului magistral Chișinău–Strășeni–Călărași s-au reunit astăzi într-o ședință de lucru, transmite MOLDPRES.

Preşedintele Comisiei, Ana Mardare, secretar de stat la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a menţionat importanța deciziilor care vor fi luate în cadrul Comisiei. „Acestea au la bază acorduri negociate cu Guvernul Germaniei și alocarea de asistență financiară pentru implementarea proiectului dat, precum și angajamente asumate de către Executivul Republicii Moldova. Deciziile care vor fi luate trebuie să indice asupra pașilor următori și să asigure buna implementare fără cauzarea prejudiciilor pentru vreuna dintre părțile implicate”, a explicat oficialul.

La rândul său, Pavel Trofin, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, a subliniat importanța acestui proiect pentru Regiunea Centru, menționând că el se regăsește în Planul de acțiuni privind implementarea Strategiei de alimentare cu apă și sanitație 2014-2030. „Traseul proiectat al magistralei va traversa autorități administrativ-teritoriale de nivelul I și II, terenuri publice și private, fapt care necesită retragerea temporară a dreptului de proprietate pentru asigurarea efectuării lucrărilor de construcție necesare în cadrul proiectului. Acest proiect va avea un impact important asupra calității vieții locuitorilor din raioanele Strășeni și Călărași, iar apa potabilă și serviciile administrative de calitate sunt indicatorii care, odată atinși, vor alinia viața beneficiarilor la noi standarde”, a relevat Pavel Trofin.

În același context, Sergiu Guțu, reprezentantul la Chişinău al Băncii germane de dezvoltare KfW, a salutat inițiativa creării acestei comisii și a necesității discutării asupra problemei legate de proprietarii terenurilor pe unde va fi propusă construcția apeductului magistral, acesta fiind un factor de risc major pentru realizarea proiectului. „Promovarea acestuia cu statut de importanță națională va diminua considerabil acest risc și va asigura buna implementare a lucrărilor prevăzute pentru ca beneficiarii finali să se poată bucura de apă potabilă de calitate”, a estimat Sergiu Guţu.

Proiectul "Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală" este implementat de ADR Centru și finanțat de Guvernul federal german prin intermediul KfW. Costul proiectului este de circa 27,65 milioane de euro, dintre care 25 mln constituie grantul acordat de Guvernul Germaniei, iar 2,65 mln - contribuția garantată de Fondul Național de Dezvoltare Regională.

Foto: ADR Centru

img22001301

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!