ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitorul Tudor Palladi pregătește un volum de eseuri despre poeți și poezie

18:06 | 22.02.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 22 feb. /MOLDPRES/. Poetul, traducătorul, publicistul, criticul literar și editorul Tudor Palladi pregătește pentru tipar o carte de eseuri intitulată ”Metafora între cuvânt și dramă” despre mai mulți scriitori din Moldova, de la Alexei Mateevici până în prezent, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Tudor Palladi a menționat că primul volum din această serie a apărut în 2012 și cuprinde 214 pagini, cel de-al doilea – în 2017 (416 pagini) și al treilea – în 2020 (496 de pagini”). ”Scriu, în temei, eseuri despre poeți și poezie, de la Alexei Mateevici încoace. În prima carte am inclus eseuri despre Liviu Deleanu, Emilian Bucov, Alexandru Robot, Andrei Ciurunga, Nicolae Costenco, Teodor Nencev, Bogdan Istru, George Meniuc, Paul Mihnea, Andrei Lupan, Magda Isanos, Iosif Balțan, Alexandru Lungu, Anatol Gujel, Petru Zadnipru, Valentin Roșca, Aureliu Busuioc ș.a. Cel de-al doilea este consacrat șaizeciștilor: Agnesa Roșca, Pavel Darie, Mihail Garaz, Vitalie Tulnic, Victor Teleucă, Ion Bolduma, Pavel Boțu, Gheorghe Vodă, Grigore Vieru, Arhip Cibotaru, Liviu Damian ș.a., iar cel de-al treilea – generației șaptezeciste: Nicolae Mătcaș, Petru Dudnic, Ion Vieru, Titus Știrbu, Efim Tarlapan, Nicolae Dabija, Leonida Lari, Marcela Benea, Iulian Filip etc.”, a precizat scriitorul.    

Potrivit sursei citate, cel de-al patrulea volum va cuprinde o parte din generația șaptezecistă și din următoarele trei genații.

Tudor Palladi s-a născut la 6 iunie 1946, în satul Bălănești, raionul Nisporeni. A făcut studii la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Filologie, pe care a absolvit-o în 1969. Din 1974 este redactor la Editura „Cartea Moldovenească”. Versurile sale au fost incluse în edițiile din anii 1975 și 1977 ale seriei „Dintre sute de catarge”. Debutul editorial a avut loc în 1990 cu volumul „Plăpând ca un colte”, urmat de cărțile: „Mugurașii mugurei” (poezii pentru copii, 1991), „Odiseea lacrimii: poeme” (1994), „Momentul monumentelor perene” (eseuri critice, 2005); „Nemărginirea clipei” (poeme, 2011); „Între aspirație și inspirație, modele și forme moderne” (2011); „Seminţă și altar” (poeme, 2012); „Talismanul ursitei” (poeme, 2012); „Metafora între cuvânt și dramă” (eseuri, 2012); „Apoteoză” (versuri, 2014); „Cenușa din suspine. Poeme” (Pălăduiri) (2014); „Împlinirea în suferință sau Epifanizarea ideii și sentimentului de Om... Poetica versului” (București, 2016).

A prefațat mai multe volume ale scriitorilor contemporani: „Viața ca o întâmplare: Roman” de Anatol Caraman, „Omul visurilor” de Ion Cuzuioc, „Al Raiului tărâm”, ”Iubirea: Versuri” de Irina Ganea, „Romanța fără de sfârșit” de Teodor Octavirginianu ș.a. Este laureat al periodicelor „Literatura și arta”, „Glasul națiunii”, „Patria tânără” și „Moldova Suverană”.

img22001302

img22001302

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!