ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comentariu în legătură cu inițiativa Tiraspolului de a persecuta penal persoanele care vor sesiza încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană

15:52 | 23.02.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 23 feb. /MOLDPRES/. Biroul politici de reintegrare se arată alarmat și exprimă o foarte mare îngrijorare în legătură cu intenția Tiraspolului de a institui pedepse penale în privința cetățenilor care vor denunța sau vor depune plângeri la autoritățile naționale competente sau în instanțele internaționale de profil și în care vor fi vizate cazurile de abuz sau de încălcare a drepturilor omului, săvârșite de către reprezentanții structurilor din regiunea transnistreană, transmite MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare.

Inițiativa dată este extrem de periculoasă și va contribui la agravarea situației deja complicate privind respectarea drepturilor omului în unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului și mun. Bender, cu limitarea și mai mare a dreptului la apărare, dreptului la petiționare, dreptului la integritatea fizică și psihică a persoanei, libertății opiniei și a exprimării, libertății întrunirilor și a multor altor drepturi constituționale și garantate de convențiile internaționale.

Condamnăm hotărât această intenție provocatoare în măsură să stimuleze persecuțiile cu caracter politic și să lezeze foarte grav drepturile și libertățile fundamentale ale omului și îndemnăm cu insistență de a se renunța la punerea în aplicare a acesteia întru evitarea survenirii formelor de răspundere juridică corespunzătoare în privința factorilor responsabili de asemenea abuzuri inadmisibile și intervenirii cu măsuri de răspuns descurajatoare, în limitele cadrului normativ în vigoare.

La etapa de dialog și a prevenirii consecințelor nedorite, mesajul dat a fost transmis prin canalul de comunicare al reprezentanților politici, cu solicitarea către Tiraspol de a se renunța la intenții inumane și incompatibile cu standardele dreptului internațional.

Au fost sensibilizați actorii formatului de negocieri „5+2” și partenerii internaționali relevanți, cu apelul de a utiliza toate pârghiile de intervenție disponibile în vederea stopării ilegalităților de acest gen și preîntâmpinării tentativelor de încălcare abuzivă a drepturilor și a libertăților universal garantate ale locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

img22001350

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!