ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Biblioteca Națională a fost inaugurat Centrul de digitizare

17:08 | 23.02.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 23 feb. /MOLDPRES/. Ambasada Japoniei la Chișinău, Ministerul Culturii și Biblioteca Națională au inaugurat astăzi Centrul Național de Digitizare din cadrul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, proiect cultural susținut de Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională, informează MOLDPRES.

La eveniment au participat viceprim-ministrul Iurie Țurcanu, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, ambasadorul Japoniei în R. Moldova, Yoshihiro Katayama, Mariana Stratulat, coordonator Tehnic JICA în Moldova, alt personalități oficiale.

În alocuțiunea sa, viceprim-ministrul Iurie Țurcanu a menționat că este foarte important să valorificăm moștenirea culturală a R. Moldova, iar ministrul Culturii Sergiu Prodan a subliniat faptul că centrul va crea acces pentru toți utilizatorii din întreaga țară. Totodată, Ambasadorul Japoniei la Chișinău a accentuat că țara sa acordă asistență tehnică R. Moldova din 1993 și că acest eveniment are loc de Ziua Națională a Japoniei.

Potrivit directorului general al instituții, Elena Pintilei, Centrul Național de Digitizare este creat în baza secției Colecții Digitale a Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova. Dotarea tehnică a centrului a fost posibilă grație Proiectului de îmbunătățire a echipamentelor de digitizare din cadrul BNRM, susținut de Guvernul Japoniei prin Agenția Japoneză de Cooperare Internațională (JICA), Proiecte Culturale.

În cadrul Grantului de proiect au fost achiziționate echipamente de digitizare performante: patru scanere (unul automat, doua semiautomate și unul destinat microfilmelor/microfișelor) pentru procesul de digitizare a publicațiilor în diverse formate; două PC-uri adiacente scanerelor și trei stații de lucru; un server pentru stocarea și păstrarea pe termen lung a publicațiilor scanate și specificații necesare pentru asigurarea funcționalității pe termen lung. În cadrul proiectului a fost asigurată transportarea și instalarea echipamentelor cât și instruirea personalului.

Grantul de peste 7 000 000 de lei este cel mai mare proiect implementat de BNRM și va asigura continuitatea dezvoltării și difuzării conținutului digitizat al patrimoniului cultural din Republica Moldova. Copiile digitale create, vor fi transferate în spațiul electronic, protejând astfel pierderea conținutului obiectelor de patrimoniu, creșterea accesibilității dar și asigurând accesul la patrimoniul cultural în interes de educație, cercetare, creație și recreere.

”Prin crearea Centrului Național de Digitizare, Biblioteca Națională a Republicii Moldova își asumă rolul important în digitizarea patrimoniului cultural, astfel contribuind la crearea identității culturale digitale a Republicii Moldova în spațiul virtual”, a mai spus Elena Pintilei.

img22001352

img22001352

img22001352

img22001352

img22001352

img22001352

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!