ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Dumitru Bolboceanu: ”2021 a fost un an marcat de mai multe expoziții”

18:58 | 23.02.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 23 feb. /MOLDPRES/. Pentru președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova (UAP), Dumitru Bolboceanu, anul 2021 a fost marcat de mai multe expoziții naționale și ale colegilor săi, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Dumitru Boboceanu a menționat că în 2021 la Centrul expozițional ”Constantin Brâncuși” au avut loc circa 30 de expoziții. ”Principalele expoziții ale noastre sunt ”Salonul de primăvară”, ”Saloanele Moldovei”, ”Noi, tineretul creator” și cea dedicată Zilei Naționale a Culturii și a lui Mihai Eminescu. Totodată, la Centrul ”C. Brâncuși” și-au expus lucrările mai mulți artiști plastici: Ruslan Roșca, Gheorghe Jalbă, Gheorghe Oprea, Victor Cobzac, Victor Hristov ș.a. În același timp, în 2021 am primit în uniunea noastră 17 membri titulari”, a precizat președintele UAP.

Potrivit sursei citate, 2021 a fost un an anevoios, dar în care artiștii plastici au creat mai multe lucrări. ”A fost un an cu bine, și cu rău. Situația creată de pandemie i-a făcut pe colegii noștri să muncească în atelier, creând mai multe lucrări de valoare”, a mai spus cunoscutul artist plastic.

Dumitru Bolboceanu s-a născut 8 iulie 1960 în comuna Colicăuți, Briceni. În 1979, a absolvit Școala Republicană de Arte Plastice „I. Repin”și în 1986 - Institutul Pedagogic de Stat „Ion Creangă” din Chișinău. A fost lector la Catedra de Arte Plastice a Institutului de Arte (1986-1987), profesor la Școala de Pictură pentru Copii „A. Şciusev” (1988-1997). În anul 1993, Dumitru Bolboceanu a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova (UAP). În prezent este președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din R. Moldova.

Este autorul lucrărilor „Câmpie în toamnă”, „Planare”, „Miriște”, „Margine de sat”, „Lac”, ”Spațiu aerian”, „Deşteptare”, „Lumini în adâncime”, „Baladă” etc. A participat la mai multe expoziții din țară și de peste hotare. Lucrările sale întregesc colecția permanentă a Muzeului Național de Artă al Moldovei, colecția Galeriei ”Constantin Brâncuși”, colecția Uniunii Artiștilor Plastici din R. Moldova, precum și colecții private din Belgia, Franța, Germania, Italia, Olanda, Portugalia, România, SUA și din alte țări. În anul 1995 Dumitru Bolboceanu a fost distins cu Premiul Ministerului Tineretului şi Sportului, în 1997 - cu Premiul Firmei “Biconex” din Bacău, România, la Expoziția ”Saloanele Moldovei”, ediția a VII-a, în 2007 - cu Premiul Ministerului Culturii al R. Moldova și cu Diploma de Excelență a Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova și în 2008 – cu Premiul Muzeului de Artă ”Iulian Antonescu” din Bacău, România.

img22001354

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!