ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În autonomia găgăuză au fost anunţate proiectele de dezvoltare pentru 2022-2024

13:03 | 24.02.2022 Categorie: Regiuni

Chişinău, 24 feb. /MOLDPRES/. În UTA Gagauz-Yeri a avut loc astăzi ședința Consiliului regional pentru dezvoltarea autonomiei. Conducerea Agenției de Dezvoltare Regională de la Comrat a prezentat informații privind activitățile din anul trecut, fiind aprobat şi programul operațional de dezvoltare regională pentru perioada 2022-2024, transmite MOLDPRES.

În anul curent, în UTA Găgăuzia sunt planificate cinci proiecte de infrastructură, incluse într-un singur document de program și aprobate pentru finanțare prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională. Costul total al proiectelor este de 44 de milioane 624 de mii de lei. Deja în anul 2022, pentru implementarea acestor proiecte vor fi cheltuite 14,5 mln de lei.

Astfel, în acest an, se planifică finalizarea proiectului de revitalizare în municipiul Ceadîr-Lunga, în valoare de peste 4 mln de lei, și proiectul de creare a unor forme inovatoare de educație la Universitatea de Stat din Comrat, în valoare de 439 de mii de lei.

Până în anul 2024, în regiune vor fi efectuate lucrări privind crearea complexului turistic ecvestru AT-Prolin, care are un buget de peste 14 mln de lei; deschiderea unui șantier de ambalare în Parcul Industrial Comrat, investițiile în construcția cărora sunt estimate la 23 mln de lei; construirea unei stații de tratare a apei în Ceadîr-Lunga în valoare de 2,5 mln de lei.

"În vremuri dificile, principalul investitor în dezvoltarea noastră ar trebui să fim noi înșine. Intensitatea investițiilor în dezvoltarea infrastructurii socio-economice ar trebui să fie un semnal că suntem siguri pentru viitorul nostru. Vă rog să asigurați calitatea investițiilor - aici trebuie să fim foarte exigenți. Acesta este singurul mod în care putem convinge investitorii să investească în industrializarea economiei noastre și să atragă companiile IT în autonomie. Criza nu este momentul să aștepți, dacă acționezi corect, criza este momentul oportunităților", a rezumat guvernatorul UTA Gagauz-Yeri, Irina Vlah.

Foto: Facebook Irina Vlah

img22001380

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!