ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Doi maeștri fotografi moldoveni au fost medaliați la un concurs din Japonia

16:56 | 24.02.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 24 feb. /MOLDPRES/. Maeștrii fotografi Iurie Foca și Anatol Poiată au fost medaliați recent la un concurs internațional din Japonia, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Iurie Foca a menționat că acesta este unul dintre cele mai vechi și prestigioase concursuri fotografice din lume, cu o istorie de 82 de ani, organizat de Asociația Societăților de Artă Fotografică din Japonia - Asahi Photo Contest. ”Tradițional, juriul salonului acordă distincții pentru 55 de lucrări din străinătate și 45 din Japonia, indiferent de numărul de lucrări participante în concurs. Pentru ediția a 82-a (anul 2022) la secțiunea internațională au fost primite 5 659 de fotografii din 52 de țări. Astfel, distincții au fost acordate la mai puțin de 1% de lucrări”, a precizat Iurie Foca.

Din R. Moldova au fost medaliați doi artiști fotografi - Anatol Poiată cu lucrarea “Fetița cu puiul“ și Iurie Foca cu lucrarea “Rugăciunea de seară la Mănăstirea de maici“.

”La acest concurs au mai fost medaliați și alți artiști fotografi din R. Moldova: Valerie Volontir, Nicolai Miniuc, Vladimir Colos, precum și regretații Petru Cazacu, Constantin Grozdev și Vladimir Gaidaș. În prezent, recordul participărilor la Salonul Asahi Photo Contest din partea Moldovei îi aparține artistului fotograf Valerie Volontir (deținător al titlului de Excelență al Federației Internaționale de Artă Fotografică /EFIAP/), care a fost medaliat la 15 ediții ale salonului, iar în 2005 a luat premiul special al salonului. În fiecare an, lucrările sunt expuse în principalele orașe ale Japoniei, oferind astfel posibilitate artiștilor fotografi din întreaga lume, inclusiv celor din R. Moldova de a promova imaginea țării noastre peste hotare”, a mai spus Iurie Foca.

img22001387

img22001387

img22001387

img22001387

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!