ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție comemorativă a artistului plastic Serghei Ciocolov a fost deschisă la un muzeul din capitală

17:03 | 25.02.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 25 feb. /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost deschisă ieri expoziția artistului plastic Serghei Ciocolov, la 130 ani de la naștere, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, directorul instituției, Tudor Zbârnea a menționat că expoziția cuprinde 70 de lucrări, dintre care 57 de ceramică, două de tapiserie și 11 lucrări de grafică. Potrivit criticului de artă Tudor Stăvilă, artistul folosea gravarea și modelajul. Metoda sa preferată de vopsire erau angobele albe și colorate și desenul decorativ acoperit cu glazură. Artistul punea, de asemenea, în valoare însăși culoarea naturală a argilei. Contura pe vase flori primitive sau ciorchini de strugure, având linii curbe, ondulate sau drepte, dreptunghi, nu era pasionat niciodată de desene complicate, pentru el era important imaginea vasului în general.

Serghei Ciocolov s-a născut într-o familie de viță nobilă, la 18 septembrie 1892. În 1914 a absolvit două școli concomitent: Școala Superioară de Arte și Meserii „Stroganov” și Universitatea Imperială de la Moscova, Facultatea de Drept. Tot în acest an se căsătorește cu Sofia Cristi și se mută în 1918 definitiv în Basarabia. La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, animat de promovarea culturii și transfigurarea artelor vizuale din Moldova, Ciocolov se dedică complet artelor vizuale. Înființează împreună cu alți colegi Uniunea Pictorilor din Moldova, iar activitatea sa de artist se direcționează de la pictură spre ceramică și tapiserie. În premieră, în 1952, ceramica lui Ciocolov este prezentată la o Expoziție republicană, iar în 1955 vernisează prima expoziție personală – la vârsta de 63 de ani. Participă la expoziții internaționale unde este foarte apreciat pentru tehnica și expresivitatea plastică.

În a doua jumătate a anului 1963, Ciocolov se îmbolnăvește grav. Brațul drept încetează să i se mai supună, își pierde graiul, artistul paralizează. Medicul îi recomandă odihnă. Tot ce îi rămâne scump sufletului este muzica și credința. Un om singuratic, în acea perioadă de forțată izolare de activitate, artistul începe să lucreze cu ceramica, aplicând un efort inimaginabil. Brațele nu îl ascultă, iar argila se usucă prea repede până la procesul de ardere, însă, după exercițiul repetat timp de sute de ore petrecute modelând lutul, mâinile încep să îl asculte, devenind tot mai docile.

Ceramica lui Ciocolov cunoaște o dezvoltare furtunoasă, el considerând că pentru dezvoltarea acestui domeniu al artei trebuie „să învățăm cu meticulozitate, să comunicăm cu poporul, să studiem traiul, costumele, meșteșugurile lui artistice”. În timpul călătoriilor sale prin Basarabia, Ciocolov se inspiră și mai mult, astfel poetizează ornamentele naturale topind parcă în ele culoarea și lumina soarelui.

Serghei Ciocolov s-a  stins din viață în ianuarie 1977.

Expoziția va fi deschisă până la 10 aprilie.

img22001436

img22001436

img22001436

img22001436

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!