ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul Natalia Gavrilița a vizitat punctul de trecere a frontierei de la Palanca

20:58 | 25.02.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 25 feb. /MOLDPRES/. Prim-ministra Natalia Gavrilița a mers astăzi la punctul de trecere a frontierei de la Palanca, pentru a vedea cum decurge procesul de primire și gestionare a fluxului de cetățeni străini. În aceste zile, la Palanca se menține un flux sporit de călători și mijloace de transport, iar polițiștii de frontieră și angajații vamali din Republica Moldova și Ucraina lucrează în comun, la capacitate maximă, pentru a fluidiza traficul transfrontalier, relatează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a informat prim-ministra despre fluxurile migraționale în punctele de trecere prin care în Republica Moldova intră cetățenii din Ucraina. Până la ora vizitei, frontiera de la Palanca a fost traversată de peste 40 de mii de persoane, dintre care peste 21 de mii sunt cetățeni ucraineni, iar circa cinci mii s-au aflat pe teritoriul țării noastre prin tranzit. Pentru a reduce timpul de așteptare în vamă, a fost lăsată doar o singură pistă de ieșire, celelalte fiind folosite pentru intrarea cetățenilor pe teritoriul țării noastre. 

Natalia Gavrilița a discutat cu cetățenii ucraineni, aflați la Palanca. Aceștia au mulțumit cetățenilor moldoveni pentru solidaritatea și prietenia de care au dat dovadă și care s-au făcut simțite imediat după ce au traversat frontiera. Mulți dintre  aceștia pleacă la rude sau prieteni, în diferite localități din țara noastră, dar există și oameni care sunt găzduiți de centrele amenajate de autoritățile Republicii Moldova. 

Asistența de primă necesitate este acordată cetățenilor care traversează frontiera și care solicită azil în Republica Moldova, în cadrul Centrului de triere Palanca, Ștefan-Vodă, unde sunt amenajate corturi pentru migranți, cu o capacitate totală de 240 de locuri. Șefa Cabinetului de miniștri a vizitat centrul pentru a vedea cum funcționează acesta, care sunt problemele, dar și pentru a încuraja persoanele cazate acolo. 

„Situația este foarte dificilă, am venit să văd la fața locului cum funcționează centrul și să vă încurajez. Știu că multe persoane care se află acum la punctul de trecere Palanca trec printr-o tragedie umană, am văzut multe lacrimi. Noi vom face tot posibilul să ajutăm și să fluidizăm traficul. Și ieri, și azi, am avut ședințe în cadrul cărora am luat decizii pentru a ajuta cât mai rapid oamenii care ajung în țară și au nevoie de susținere. Suntem încurajați, în eforturile noastre, de solidaritatea oamenilor care vin și ajută și cu produse alimentare și cu transport. Luăm decizii în funcție de situație, suntem aici ca să ajutăm pe toți cei care au nevoie”, a menționat Natalia Gavrilița. 

Până la momentul actual, în cadrul Centrului au fost cazate 71 de persoane. Cetățenii pot petrece aici doar 72 de ore, după care sunt transferați la Chișinău, în centrele amenajate special de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Totodată, în localitățile din orașul Ștefan-Vodă există și alte posibilități de cazare - 40 de locuri la Palanca, 10 la Tudora și 70 la Crocmaz. 

Foto: Guvern

img22001450

img22001450

img22001450

img22001450

img22001450

img22001450

img22001450

img22001450

img22001450

img22001450

img22001450

img22001450

img22001450

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!