ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Emmanuel Macron sprijină Republica Moldova și Georgia

15:19 | 26.02.2022 Categorie: Externe

Paris, 26 feb. /MOLDPRES/. Emmanuel Macron, președintele Franței i-a asigurat pe preşedinţii Republicii Moldova şi Georgiei, ţări care se învecinează cu Ucraina în Europa de Est, că Franţa le va susţine "împotriva oricăror tensiuni sau tentative de destabilizare", a anunţat sâmbătă, 26 februarie, Palatul Elysee, relatează MOLDPRES cu referire la Agerpres.

"Suntem alături de Republica Moldova şi Georgia, pentru apărarea suveranităţii şi securităţii lor", a declarat Emmanuel Macron în discuţii la telefon cu cei doi preşedinţi, Maia Sandu şi Salome Zurabişvili, potrivit Palatului Elysee.

Șeful statului francez şi-a exprimat "hotărârea de a susţine parteneriatele de vecinătate estică" ale UE.

Vineri, ministrul de Externe francez Jean-Yves Le Drian, a avertizat că preşedintele rus Vladimir Putin este un "semănător de război", iar ofensiva în curs de desfăşurare în Ucraina ar putea să se extindă la Republica Moldova şi la Georgia.

"Suntem îngrijoraţi pentru ceea ce va urma", a subliniat Jean-Yves Le Drian, întrebat de postul de radio France Inter despre situaţia Republicii Moldova şi a Georgiei, şi a denunţat "deriva rusă în materie de ingerinţe".

Republica Moldova şi Georgia, foste republici sovietice, au ambele teritorii separatiste proruse. Cel din R. Moldova, Transnistria, are o bază militară în apropiere de oraşul ucrainean Odesa.

Emmanuel Macron a convocat un consiliu al apărării pentru sâmbătă, ora 17:00, pentru o analiză a ultimelor evoluţii pe teren.

În a treia zi a invaziei ordonate de preşedinte rus Vladimir Putin, capitala ucraineană Kiev se află sub tirul rachetelor ruse şi lupte violente au loc în oraş.

Armata rusă a lansat în zorii zilei de joi o invazie pe scară largă împotriva Ucrainei - terestră, aeriană şi navală -, cel mai mare atac al unui stat împotriva altui stat în Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Foto: reuters.com

img22001464

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!