ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Serghei Josu și-a prezentat lucrările la Muzeul de Istorie a orașului Chișinău

16:48 | 26.02.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 26 feb. /MOLDPRES/. O expoziție de sculptură cu genericul ”Reflecții citadine” a artistului plastic Serghei Josu, cadru didactic la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, a fost vernisată recent la Muzeul de Istorie a orașului Chișinău, relatează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Serghei Josu a menționat că expoziția cuprinde 11 lucrări și este dedicată promovării imaginii mediului cultural urban prin valorificarea artei sculpturii a tinerei generații de artiști și educației în învăţământul artistic superior. Evenimentul a fost organizat de către instituția gazdă, în colaborare cu AMTAP.

La rândul său, Valeria Suruceanu, directorul Muzeul de Istorie a orașului Chișinău, a afirmat că Serghei Josu este autorul unor opere excepționale din metal și lemn. ”În 2019, în Parcul Valea Morilor, a apărut o sculptură semnată de Serghei Josu. Era vorba de două păpădii, dedicate tuturor femeilor care și-au pierdut viața în urma violenței domestice.  A câștigat Premiul Mare la Expoziția concurs „Noi – tineretul creator” în 2019 pentru lucrarea triptic În trei, compoziție ce reflectă o viziune simbolică asupra metaformelor, la baza căreia au stat cele trei figuri – triunghiul, cercul și pătratul”, a precizat Valeria Suruceanu.  

În 2019 artistul a reprezentat Republica Moldova la Simpozionul internațional Reviving Humanity Memory din Sharm El-Sheih, Egipt, unde a creat lucrarea ”Inima Moldovei”. Iar în vara anului trecut, a lucrat la sculptarea unei părți din Columna lui Traian, de circa 5 metri înălțime. Artistul explica faptul că lucrarea e un fel de improvizare, iar „ca să interpretezi originalul e nevoie de minim un an, deoarece sunt peste 260 de scene”. Potrivit specialiștilor în materie, ceea ce îl deosebește pe sculptor este iscusința cu care creează sculpturile din metal cu un aparat simplu de sudat. Acestea sunt atât de minuțios lucrate, încât par a fi niște forme volumetrice brodate în fire de metal.  

Expoziția va fi deschisă până la 12 martie.

img22001467

img22001467

img22001467

img22001467

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!