ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ONU: Peste 64 civili ucişi şi 116.000 refugiaţi în ţări vecine, în conflictul survenit în plină criză a COVID-19, în Ucraina

12:05 | 27.02.2022 Categorie: Externe

New York, 27 feb. /MOLDPRES/. Cel puţin 64 de civili au fost ucişi şi alţi peste 270.000 s-au refugiat, în altă parte în interiorul Ucrainei sau în străinătate, după intrarea trupelor ruse, joi, a anunţat ONU, care aminteşte şi că luptele survin pe fondul unei creşteri intense a cazurilor de COVID-19 în Ucraina, transmite MOLDPRES cu referire la Reuters și Agerpres.

"Până pe 26 februarie la ora 17.00, Oficiul ONU pentru drepturile omului a înregistrat cel puţin 240 de victime civile, inclusiv cel puţin 64 de decese", a transmis Oficiul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA), menţionând că cifrele reale sunt probabil "considerabil mai mari".

Sute de locuinţe au fost avariate sau distruse, iar bombardamentele care au distrus poduri şi şosele au lăsat unele comunităţi fără provizii. Sute de mii de oameni nu au electricitate şi apă curentă.

Peste 160.000 de locuitori sunt în prezent strămutaţi în plan intern, iar alți 116.000 au plecat peste graniţe, în ţări europene învecinate.

Guvernul Ucrainei estimează că numărul refugiaţilor ar putea ajunge la 5 milioane, în scenariul cel mai pesimist.

OCHA atenţionează că agenţiile ONU şi partenerii lor în sfera umanitară au fost nevoiţi să-şi suspende operaţiunile din Ucraina din cauza deteriorării situaţiei de securitate, dar şi că actualul conflict a survenit într-un moment în care cazurile de COVID-19 din Ucraina sunt în creştere galopantă, cu 555% în 10 zile, punând presiune suplimentară pe sistemul de sănătate deja suprasolicitat.

"Actuala situaţie exacerbează situaţia umanitară deja gravă din regiunea Donbas şi generează noi necesităţi multisectoriale în întreaga ţară", subliniază ONU.

Foto: Reuters

img22001482

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!