ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Gala Premiilor „B. P. Hasdeu” pentru debut în literatură-2021 și-a desemnat câștigătorii

08:09 | 28.02.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 28 feb. /MOLDPRES/. Biblioteca municipală „B. P. Hasdeu” din capitală a organizat recent Gala Premiilor „B. P. Hasdeu” pentru debut în literatură, un eveniment dedicat ilustrului scriitor și savant enciclopedist, patronul spiritual al Bibliotecii municipale, născut în data de 26 februarie 1838, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Mariana Harjevschi, directorul instituției, a afirmat că acest concurs constă în aprecierea critică a lucrărilor editate recent de către un juriu de scriitori consacrați, care colaborează cu Biblioteca municipală „B. P. Hasdeu” și au o bogată activitate editorială și literară.

Astfel, premiul pentru Critică și eseu a fost obținut de dr. Nadejda Ivanov, cercetător științific la Institutul de Filologie „B. P. Hasdeu”, pentru volumul „Vladimir Beșleagă, sau anevoioasa cale a cunoașterii de sine”. Iar Premiul pentru Cartea de Poezie i-a revenit Augustinei Visan, pentru volumul de poezie „Fă ceva tată”. Premiul pentru proză n-a fost acordat.

De asemenea, juriul a decis să distingă cu Premiul special cărțile de poezie ale autoarelor Tatiana Grosu, Adriana Rusu și Victoria Tatarin. Concursul Premiile pentru debut în literatură este destinat scriitorilor și criticilor literari care debutează. Biblioteca municipală consideră că, în special, debutanții în literatură merită a fi citiți, susținuți și evidențiați. Iar diversitatea aparițiilor literare necesită a fi cunoscută și promovată.

În 2021 la categoria Critică literară și eseu, premiul a fost obținut de Oxana Gherman pentru volumul ”Tentația identității: cronici și eseuri literare” și Dorina Khalil-Butucioc pentru cartea ”Dramaturgia națională din anii ’90 în (con)textul postmodernismului”, la categoria Poezie – de Lena Chilari pentru placheta ”O cană de noviciok la bătrânețe” și de Dumitru Fanfarov pentru volumul ”Stepă și transă”. La categoria Proză și non-fiction, premiul pentru debut a fost luat de Ionela Hadârcă pentru cartea ”Uf. Ghid de conviețuire cu frații și surorile mai mici” și de Nicoleta Negrescu pentru volumul ”Prin nori de lapte și venin”.

Prima ediție a Galei Premiilor Bibliotecii ”B. P. Hasdeu” pentru debut în literatură a avut loc în 2020.

img22001487

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!