ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Justiției

08:01 | 01.03.2022 Categorie: Comunicate

Întrevederea ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, cu ambasadorul SUA, E.S. Kent D. Logsdon

Chişinău, 1 mar. /MOLDPRES/. Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, și secretara de stat Veronica Mihailov-Moraru s-au întâlnit astăzi cu noul ambasador al Statelor Unite ale Americii la Chișinău, E.S. Kent D. Logsdon, și cu reprezentanții proiectelor Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Secției justiție penală și aplicare a legii (INL).

În cadrul întrevederii, oficialii au discutat despre situația curentă din Republica Moldova și din regiune, precum și despre necesitatea consolidării relațiilor bilaterale cu Statele Unite ale Americii în vederea realizării reformelor în sectorul justiției. Sergiu Litvinenco a vorbit despre prioritățile Ministerului Justiției, acțiunile orientate spre reforma sistemică a justiției, dar și lupta cu marea corupție, reorganizarea instituțiilor anticorupție. În contextul situației complicate din regiune, ministrul Justiției a reiterat importanța continuării acțiunilor demarate în același ritm, pentru a reuși obținerea rezultatelor așteptate.

„Curând, legea privind pre-vettingul va intra în vigoare și imediat vom da start implementării acesteia. Va fi o provocare foarte mare. Este un exercițiu care se realizează pentru prima dată în Republica Moldova și contează mult finalitatea acestuia. Procesul de pre-vetting va fi urmat de vetting, iată de ce este foarte important ca acesta să fie realizat corect, transparent, astfel încât să câștige credibilitatea din partea cetățenilor, a societății civile”, a precizat Sergiu Litvinenco.

De asemenea, ministrul Justiției a mulțumit Guvernului SUA pentru sprijinul oferit la consolidarea proceselor democratice din țara noastră, dar și susținerea acțiunilor de combatere a corupției. În special, Sergiu Litvinenco a apreciat asistența acordată la dotarea cu echipament tehnic a Secretariatului Comisiei de evaluare a candidaților la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii și în Consiliul Superior al Procurorilor. În acest, astăzi a fost semnat un Acord de asistență cu SUA.

La rândul său, ambasadorul SUA a menționat că este impresionat de mobilizarea cetățenilor, dar și de organizarea și implicarea Guvernului Republicii Moldova în oferirea ajutorului pentru refugiații din Ucraina. „Deși sunt momente dificile, este important să continuați reformele inițiate în domeniul justiției. Indiscutabil, este o provocare foarte mare. Noi suntem dispuși să vă oferim toată susținerea necesară”, a menționat E.S. Kent D. Logsdon.

La finalul discuțiilor, ambasadorul Kent D. Logsdon a reiterat sprijinul SUA în promovarea proceselor democratice în Republica Moldova și a reafirmat susținerea Ministerului Justiției în continuarea reformelor demarate în sectorul justiției.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!