ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Rusia ar fi folosit în Ucraina arma termobarică

08:35 | 01.03.2022 Categorie: Externe

Washington, 1 mar. /MOLDPRES/. Rusia a folosit luni o armă termobarică interzisă în timpul luptelor din Ucraina, a acuzat ambasadorul ucrainean în SUA Oxana Makarova în fața parlamentarilor americani, relatează MOLDPRES cu referire la Realitatea.net

„Au folosit bomba cu vid luni, 28 februarie. Ea este de fapt interzisă de Convenția de la Geneva”, a declarat ambasadorul reporterilor după ce a ieșit din Congres. 

Armele termobarice nu folosesc muniție convențională. Acestea conțin un exploziv de înaltă presiune și aspiră oxigen din mediul înconjurător pentru a genera o explozie extrem de puternică și o undă de presiune, comparabile cu ale focoaselor nucleare.

Bomba termobarică este supranumită de Kremlin „tatăl tuturor bombelor”.

Sâmbătă, lansatorul rusesc de „bombe cu vid” termobarică a fost trimis în Ucraina. Acesta a fost observat de un reporter CNN. Imagini din Belgorod, Rusia, au fost difuzate de CNN, sâmbătă, 26 februarie, cu un tanc lansator de rachete termobarice TOS-1 în drum spre graniţa ucraineană pe un camion cu platformă. Puternicul sistem de lansatoare de rachete este montat pe un saşiu de tanc T-72 care foloseşte rachete termobarice. A fost operaţional pentru prima dată în timpul războiului sovietic din Afganistan, apoi a mai fost folosit și în Siria. 

Utilizarea lor a mai fost văzută în Republica Rusă Cecenia, potrivit Human Rights Watch.

Foto: realitatea.net

img22001532

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!