ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Compozitorul Eugen Doga își sărbătorește cea de-a 85-a aniversare

10:06 | 01.03.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 1 mar. /MOLDPRES/. Compozitorul Eugen Doga, Artist al Poporului, laureat al Premiului Național, deținător al ”Ordinului Republicii”, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei, a împlinit astăzi 85 de ani, informează MOLDPRES.

Eugen Doga s-a născut la 1 martie 1937 în satul Mocra, raionul Râbnița. A absolvit Colegiul de Muzică ”Ștefan Neaga”, Conservatorul și Institutul de Arte ”G. Musicescu” din Chișinău. Este autor al unor valoroase lucrări în genul muzicii de estradă, de film și de teatru. A compus o simfonie, cantatele ”Primăvara omenirii" și ”Curcubeul alb”, muzică la spectacole de teatru, la peste 200 de filme, piese instrumentale de cameră, romanțe, cântece pentru copii.

Compozitorul a fost distins cu Premiul de Stat, titlul onorific Artist al Poporului, cu ”Ordinul Republicii”, ordinul "Steaua României" în grad de comandor, cu ordinul "Serviciul Credincios" (România), cu ordinul "Za zaslughi pered otecestvom" și cu ordinul ”Alexandr Nevski” (Rusia). Compozitorul este autorul celebrului vals „Gingașa și tandra mea fiară”, desemnat de către UNESCO drept cea de-a patra capodoperă muzicală a secolului trecut.

Directorul Organizației Concertistice și de Impresariat ”Moldova Concert”, Andrei Locoman, a menționat  recent în cadrul unei conferințe de presă că Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor” va fi deschis la 1 martie, la ora 18.00, în incinta Palatului Național ”Nicolae Sulac”, cu un concert  cu genericul ”85 de primăveri”, organizat la 85 de ani de la nașterea compozitorului Eugen Doga. Alături de Eugen Doga, pe scenă vor evolua Orchestra Națională „Lăutarii”, condusă de maestrul Nicolae Botgros, Angry Band, conducător - Valentin Șchirca, Capela Corală „Doina”, dirijor - Ilona Stepan, Corul „Vocile primăverii”. Soliști - Paula Seling, Ana Maria Donose, Alexandra Coman, Irina Baianț, Brio Sonores, Vlad Miriță, Cătălin Josan și Cristina Pintilie.

Concertele din cadrul Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor” vor fi transmise în direct pe un ecran Led, instalat în Scuarul Palatului Național „Nicolae Sulac”.

img22001540

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!