ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A devenit funcțională linia verde a Centrului Unic de Gestionare a Crizei

13:30 | 01.03.2022 Categorie: Politică

Chişinău, 1 mar. /MOLDPRES/. Începând cu ziua de astăzi, a devenit operațională linia fierbinte a Centrului Unic de Gestionare a Crizei - 080080011, la care toți cetățenii se vor putea adresa pentru a afla detalii despre cum pot să ajute în situația creată. Despre aceasta a anunţat astăzi, într-o conferinţă de presă, secretarul general al Guvernului, Dumitru Udrea, care este şi şeful acestui centru, transmite MOLDPRES.

Potrivit lui Udrea, sunt funcţionale patru puncte de colectare a ajutoarelor pentru refugiaţii din Ucraina: la SA Moldova Film, șoseaua Hâncești, 61; CIE SA Moldexpo, str Ghioceilor, 1; Universitatea Tehnică a Moldovei, str. Studenților 9/7; Palatul Feroviarilor, str. Decebal, 2.

Oficialul a solicitat populaţiei să evite îmbulzeala în aceste locaţii. „O parte de donaţii va fi adusă la depozitul central pentru a fi distribuită celor nevoiaşi”, a spus sursa citată.

Conform lui Dumitru Udrea, pentru moment în ţară activează 67 de centre de plasament, unde sunt cazate 2439 de persoane.

Prezent la conferinţa de presă, Sergiu Gaibu, ministru al Economiei, a anunţat câteva din deciziile Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, întrunită astăzi în şedinţă.

Potrivit ministrului, acestea se referă la procedurile înlesnite de angajare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni care doresc s-o facă. „Angajările se vor face simplificat, în baza unui contract individual de muncă. Important e ca agentul economic să notifice în cinci zile Biroul pentru Migraţie şi Azil despre aceste angajări”, a menţionat Gaibu.

Altă prevedere se referă la excepţiile din sistemul bancar ce le vor permite refugiaților ucraineni să-şi deschidă conturi şi carduri la băncile din Republica Moldova. 

img22001555

img22001555

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!