ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție dedicată apărătorilor integrității R. Moldova a fost deschisă la un muzeu din Chișinău

15:11 | 01.03.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 1 mar. /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost deschisă astăzi expoziția temporară cu genericul ”Memoria unui război nedeclarat”, dedicată apărătorilor independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, directorul adjunct al instituției, Elena Postică, a menționat că aceasta reprezintă o cronică foto-documentară, o încercare de a reconstitui realitatea tragediei din primăvara-vara anului 1992 și este prilejuită de împlinirea a 30 de ani de la declanșarea conflictului armat din raioanele de est ale Republicii Moldova.

Potrivit sursei citate, expoziția a fost concepută ca un omagiu adus tuturor participanților la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și a independenței Republicii Moldova  și, în primul rând, celor care și-au sacrificat viața pe altarul libertății Patriei.

”Imagini cutremurătoare realizate de către fotoreporterii N. Pojoga, M. Vengher, T. Iovu, A. Mardare, S. Voronin, T. Anghel  ş.a. reconstituie calvarul prin care au trecut apărătorii Moldovei în luptele de la Dubăsari şi Tighina, pe platourile de la Cocieri şi Coşniţa, au imortalizat eroismul şi bărbăția polițiștilor şi voluntarilor moldoveni, greutățile şi umilințele războiului, familii distruse, case şi sate în ruine, chipuri de femei şi copii transfigurate de durerea pierderii celor dragi. Un compartiment aparte al expoziției este dedicat polițiștilor căzuţi în luptele pentru apărarea independenței şi integrității Republicii Moldova”, a mai spus Elena Postică

Expoziția va fi deschisă până la 31 martie.

img22001562

img22001562

img22001562

img22001562

img22001562

img22001562

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!