ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost inaugurat Festivalul Internațional de Muzică ”Mărțișor”

19:20 | 01.03.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 1 mar. /MOLDPRES/. Cea de-a 56-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică ”Mărțișor” a fost inaugurată astăzi, în incinta Palatului Național ”Nicolae Sulac”, cu un concert aniversar organizat la 85 de ani de la nașterea compozitorului Eugen Doga, informează MOLDPRES.

La eveniment au participat președintele Parlamentului, Igor Grosu, prim-ministrul Natalia Gavrilița, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, alte persoane oficiale.

În alocuțiunea sa, prim-ministrul Natalia Gavrilița a declarat că pe 1 martie, noi moldovenii ne oferim unul altuia mărțișoare – alb și roșu, în semn de dragoste, în semn de pace și în semn că vine primăvara. ”Anul acesta, cu câteva zile în urmă, ne-am trezit într-o lume schimbată, într-o lume în care avem război chiar în vecinătatea Moldovei și în această zi am considerat că este potrivit să începem împreună cu Președinția, împreună cu  Parlamentul, împreună cu societatea civilă, și mai cu seamă cu frumoșii noștri oameni de creație o campanie pentru pace. Noi, moldovenii suntem un popor pașnic și iubitor de cultură. Și  este simbolic că pe 1 martie noi îl celebrăm pe maestrul Doga, care este poate cel mai important contribuitor moldovean în patrimoniul cultural mondial. Nu doar am dansat cu toții celebrul vals, dar de fiecare dată pe bucurăm când îi ascultăm muzica. Vă dorim multă sănătate și liniște, ca să puteți avea inspirație mulți ani înainte”, a remarcat Natalgia Gavrilița.

În context, ministrul Culturii, Sergiu Prodan a afirmat că cea mai puternică armă pe fața pământului este arta. ”Cu această armă putem cuceri o lume întreagă. Uitați-vă ce armată avem noi aici, și asta încă nu-i toată. Iar astăzi îl celebrăm pe mareșalul artei noastre”, a menționat ministrul.

La rândul său, ministrul Afacerilor Externe  și Integrării Europene, Nicu Popescu a spus că Eugen Doga este cel mai important, cel mai eficace diplomat al țării noastre. ”Dumneavoastră ne-ați făcut cunoscut în toată lumea. De aceea pentru mine este o mare onoare să vă acord Ordinul Diplomatic de gradul I”, a mai spus oficialul, care a prins la piept omagiatului înalta distincție.

Maestrul Eugen Doga a afirmat că și-a dorit ca acest concert să fie ca un mesaj  adresat lumii iubitoare de pace, ca un mesaj către cei care ne zdruncină lumea.

Alături de Eugen Doga, pe scenă au evoluat Orchestra Națională Simfonică a Companiei Publice ”Teleradio-Moldova”, dirijată de maestrul Gheorghe Mustea, Orchestra Națională „Lăutarii”, condusă de maestrul Nicolae Botgros, Angry Band, conducător - Valentin Șchirca, Capela Corală „Doina”, dirijor - Ilona Stepan, Corul „Vocile primăverii”. Soliști - Paula Seling, Ana Maria Donose,  Dumitru Mâțu, Ana Cernicova, Vasile Iov, Alexandra Coman, Irina Baianț, Brio Sonores, Vlad Miriță, Cătălin Josan, Cristina Pintilie ș.a.

Prima ediție a Festivalului Internațional de Muzică “Mărţişor” a avut loc în anul 1966 la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chișinău, ctitor al căruia a fost regretatul Alexandru Fedco, fost director al Filarmonicii. Festivalul vine să bucure publicul autohton cu prezența unor nume notorii nu doar din Republica Moldova, dar și din întreaga lume, transformând Chișinăul într-un adevărat centru cultural.

img22001570

img22001570

img22001570

img22001570

img22001570

img22001570

img22001570

img22001570

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!