ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele Parlamentului Igor Grosu: Viitorul cetățenilor noștri este UE și ei merită să fie europeni

20:13 | 02.03.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 2 mar. /MOLDPRES/. Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, s-a întâlnit, în seara zilei de astăzi, cu Vicepreședintele Comisiei Europene, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell Fontelles, și cu Olivér Várhelyi, Comisar European pentru Vecinătate și Extindere, transmite MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.

Speakerul Igor Grosu a salutat înalții oficiali europeni în Parlamentul Moldovei și a apreciat prezența lor la Chișinău drept un semn de solidaritate cu țara noastră și cu cetățenii ei, într-un moment dificil când suntem mobilizați pentru a ajuta refugiații din Ucraina.  

Interlocutorii au discutat despre securitatea din regiune și integrarea europeană a Republicii Moldova.

”Ne-am fi dorit să avem o astfel de vizită în alte circumstanțe, dar războiul declanșat în Ucraina a afectat securitatea și pacea în regiune. Republica Moldova condamnă cu fermitate agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei și suntem alături de cetățenii ucraineni”, a declarat Igor Grosu.

Speakerul a subliniat că Președinția, Guvernul, Parlamentul lucrează cot la cot, 24 din 24, pentru a găsi cele mai bune soluții în sprijinirea și acordarea de asistență cetățenilor care vin din Ucraina și caută adăpost în țara noastră. Ultimele cifre arată că timp de șase zile în Moldova au intrat 112 mii de oameni din țara vecină, iar aproape jumătate dintre ei se află aici, printre noi. Toți acești oameni sunt cazați fie în centre speciale amenajate, fie au fost adăpostiți de cetățenii simpli.

”Moldovenii s-au unit pentru Ucraina, iar noi depunem tot efortul necesar ca cetățenii ucraineni și familiile lor, care s-au refugiat la noi, să fie în siguranță. Totodată, avem nevoie de mai multă susținere din partea partenerilor de dezvoltare în consolidarea sistemului energetic, recuperarea economică și proiecte umanitare”, a menționat Igor Grosu.

Președintele Parlamentului a declarat înalților comisari că pentru Republica Moldova lupta cu corupția, reforma justiției și curățarea instituțiilor statului de corupți rămân prioritare.

”Agenda noastră este ambițioasă, iar noi vom respecta fiecare punct. Viitorul cetățenilor noștri este Uniunea Europeană și ei merită să fie europeni”, a punctat șeful Legislativului, Igor Grosu.

Demnitarii europeni au apreciat înalt eforturile Republicii Moldova de susținere a cetățenilor ucraineni care s-au refugiat în Moldova în urma acțiunilor militare de pe teritoriul țării lor.

Conducerea statului a fost asigurată că țara noastră va fi ajutată de instituțiile europene în aceste eforturi umanitare, dar și în combaterea crizei energetice și în alte domenii.

În cadrul vizitei la Chișinău, oficialii UE au anunțat că Uniunea Europeană va acorda Republicii Moldova asistență imediată în valoare de 15 milioane de euro pentru gestionarea situației umanitare legate de refugiați.

Foto: Parlament

img22001618

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!