ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Construcția apeductului magistral Ștefan Vodă-Căușeni-Căinari este o prioritate în sudul ţării

09:30 | 03.03.2022 Categorie: Regiuni

Chişinău, 3 mar. /MOLDPRES/. Proiectul "Apeductul magistral Ștefan Vodă-Căușeni-Căinari", care se regăsește pe lista programelor prioritare ale Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Sud, a fost acceptat spre finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) și se regăsește în Documentul Unic de Program 2022-2024, transmite MOLDPRES.

Proiectul are drept obiectiv general îmbunătățirea condițiilor de trai ale populației raioanelor Ștefan Vodă și Căușeni, prin asigurarea accesului la servicii de alimentare cu apă de calitate. Beneficiari finali ai proiectului vor fi 143 257 de cetățeni din 26 de localități ale raionului Ștefan Vodă și din 48 de localități ale raionului Căușeni. În cadrul acestui proiect se prevede construcția unui apeduct magistral, cu o lungime totală de circa 90 de km, care va traversa orașele Ștefan-Vodă, Căușeni și Căinari.

La prima etapă, este preconizată elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru proiectul dat și a documentației de proiectare. În acest scop, pentru anul 2022, prin Decizia Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale, s-a decis alocarea din FNDR a patru milioane de lei. 

„Conducta magistrală de alimentare cu apă Ștefan Vodă-Căușeni-Căinari va avea punctul de plecare din satul Cioburciu, care se află în zona Nistrului inferior. De asemenea, proiectul include construcția unui punct de captare a apei, a unei stații de tratare a apei, a trei stații de pompare a apei către punctul final al proiectului, amenajarea a cinci zone de protecție a mediului, crearea unui serviciu regional de aprovizionare cu apă potabilă”, conform ADR Sud.

Costul total al proiectului este de circa 55 de milioane de lei. La rândul lor, administrațiile publice locale beneficiare ale proiectului - Consiliile raionale Ștefan Vodă și Căușeni, precum și Primăria orașului Căinari, și-au asumat angajamente de a asigura cofinanțarea proiectului și de a aloca, în calitate de co-investitori, o contribuție financiară în mărime de 10% din valoarea totală a proiectului.

„Implementarea proiectului respectiv este o prioritate pentru Regiunea de Dezvoltare Sud, având în vedere că disponibilitatea resurselor de apă în Republica Moldova este, actualmente, la un nivel critic, iar volumul apelor subterane este unul limitat. Ținând cont de acest fapt, proiectul „Apeduct magistral Ștefan Vodă-Căușeni-Căinari” își propune să valorifice pe deplin posibilitatea utilizării surselor alternative de apă potabilă de suprafață, în cazul dat a râului Nistru”, rezumă un comunicat al ADR Sud. 

Foto: ADR Sud

img22001629

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!