ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitorul Ion Diordiev a fost petrecut pe ultimul drum

13:42 | 03.03.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 3 mar. /MOLDPRES/. Poetul, umoristul, prozatorul și dramaturgul Ion Diordiev a fost petrecut astăzi pe ultimul drum. Scriitorul s-a stins din viață pe 27 februarie, la vârsta de 86 de ani, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Teo Chiriac, a menționat că Ion Diordiev a făcut parte din cohorta celor mai valoroși oameni de cultură din spațiul nostru. ”În anii 70-80, a menținut nestinsă flacăra aforismului românesc în Basarabia. Prin plecarea dintre noi a poetului Ion Diordiev, breasla scriitorilor pierde un talentat umorist, un om de omenie, un mare iubitor și promotor al cărții naționale”, a constatat președintele. USM

La rândul său, președintele Asociației Epigramiștilor din Moldova, Ion Diviza, a afirmat că Ion Diordiev a fost un talentat umorist. „El a excelat și și-a făcut datoria de a descreți frunțile oamenilor”, a remarcat Ion Diviza.

Ion Diordiev s-a născut la 20 mai 1935 în satul Nezavertailovca, raionul Slobozia. În 1962, a absolvit Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Istorie și Filologie, specialitatea Limba și literatura română. A fost șef de secție la revista de satiră și umor „Chipăruș” și redactor-șef adjunct la ziarul „Feroviarul Moldovei”. A predat cursul special „Teoria şi practica genurilor de satiră și umor în presă” pentru studenții de la secția de ziaristică din cadrul Facultății de Litere a Universității de Stat din Moldova.

Debutează editorial în 1976 cu volumul de schițe și miniaturi umoristice „Zigzaguri”, după care au urmat volumele: „Amărăciunile dulcelui”, „Hopuri”, „Pâinea mea caldă” (aforisme), „Culegând frumoasele povețe”, „Din culisele vieții”, „Oceanul paharului” (proză), ”Lumina gândurilor noastre” (aforisme),  ”Picături de rouă binefăcătoare”, ”Clopoțelul de argint”, „Petale în rouă și spini” ș.a. A fost distins cu mai multe premii literare. 

Ion Diordiev a fost înmormântat la Cimitirul ”Sfântul Lazăr” din Chișinău.

img22001644

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!