ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

78 de centre temporare de plasament pentru refugiați au fost deschise în Republica Moldova

15:12 | 03.03.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 3 mar. /MOLDPRES/. În localitățile din țară activează 78 de centre temporare de plasament pentru refugiați, iar procesul de identificare și amenajare a spațiilor continuă, a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, Dumitru Udrea, șeful Centrului Unic de gestionare a crizei, informează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Prin efortul centrului au fost identificate 25.000 de locuri de cazare, condițiile din aceste locații permit utilizarea lor imediată. Alte 25.000 de potențiale locuri de cazare ar putea fi utilizate, la necesitate, după o anumită adaptare. Potrivit lui Dumitru Udrea, transportarea refugiaților se face cu 20 de autocare, care au în total 1000 locuri. Adițional, la necesitate, pot fi implicate în transportare alte 10 autocare. 

În contextul mai multor informații instigatoare la ură, care apar pe rețelele de socializare, Dumitru Udrea a menționat că este important ca oamenii din țara noastră să rămână solidari și uniți.

„Din calea războiului din Ucraina în Moldova vin zilnic zeci de mii de oameni, cifra totală de refugiați a ajuns azi la peste 130 mii de persoane. Femei, bărbați, copii, bătrâni și tineri care au lăsat casele și munca lor de o viață, lăsând în urmă tot, luând doar o valiză. Acești oameni au nevoie de ajutorul nostru, a Guvernului și a autorităților publice locale, poliției, medicilor și salvatorilor. Moldova și moldovenii de acum două zile ajutau și donau necondiționat, împărtășeau dragoste și empatie împreună cu mărțișoare și un ceai cald. Vă rog mult să nu ne lăsăm manipulați și mai ales provocați de anumiți instigatori”, a subliniat Dumitru Udrea.

Punctele de colectare a donațiilor pentru refugiați se află: SA Moldova Film, șoseaua Hâncești, 61; CIE SA Moldexpo, str. Ghioceilor, 1; Universitatea Tehnică a Moldovei, str. Studenților 9/7; Palatul Feroviarilor, str. Decebal, 2. 

Cetățenii pot dona: paturi pliante; saltele; plăpumi, perne, pături, prosoape; lenjerie de pat; haine și încălțăminte; jucării și jocuri noi, nefolosite; veselă; produse de igienă personală; detergenți; scutece; conserve; alte produse alimentare ambalate.

Nu se permite donarea de către persoane fizice a produselor culinare, congelate, produselor de origine animalieră cu excepția mierii de albine, conservelor de carne, pește și a laptelui praf sau condensat. Toate produsele alimentare donate trebuie să fie în ambalajul integru și intact al producătorului, cu termen de valabilitate lizibil și vizibil.

Foto: Guvern

img22001646

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!