ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Nivelul fonului radioactiv de mediu pe teritoriul Republicii Moldova este stabil

15:41 | 03.03.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 3 mar. /MOLDPRES/. Autoritățile publice din domeniul protecției mediului – Agenția de Mediu și Agenția Națională de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice au anunţat astăzi că nu sunt motive de îngrijorare privind nivelul fonului radioactiv pe teritoriul Republicii Moldova, transmite MOLDPRES.

După ce pe 25 februarie, Ucraina a pierdut controlul asupra centralei nucleare de la Cernobîl, Republica Moldova monitorizează înregistrările odată la fiecare 10 minute.

Ministerul Mediului și Guvernul Republicii Moldova este informat zilnic de instituțiile subordonate cu privire la nivelul fonului radioactiv, înregistrat la stațiile cu monitorizare automată. „Absolut nu este niciun motiv de îngrijorare, fiindcă toți parametrii privind fluctuațiile fonului gama mental sunt online monitorizate, verificate, analizate și informați toți factorii de decizie”, a precizat directorul Agenției Naționale de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice, Ionel Bălan.

În Republica Moldova sunt șapte stații cu monitorizare manuală în punctele de supraveghere Bravicea, Fălești, Soroca, Cornești, Leova, Comrat, Bălțata și cinci -  cu monitorizare automată în Bălți, Briceni, Chișinău, Ștefan Vodă și Cahul. Monitorizarea manuală se face de două ori pe zi, la 07.00 și 20.00, iar cea automată se realizează continuu.

Conform datelor prezentate pentru 1-3 martie, valorile dozei ambientale a radiației gama pe teritoriul Republicii Moldova s-au înregistrat între 0,15-0,22 µSv/h, ceea ce înseamnă că nivelul fondului radioactiv al mediului este stabil. Limita de avertizare este 0,25 µSv/h pentru Republica Moldova.

Foto: focus.it

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!