ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Franța și UE vor susține Republica Moldova în gestionarea fluxului de refugiați

15:47 | 03.03.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 3 mar. /MOLDPRES/. Franța și Uniunea Europeană vor amplifica susținerea pentru Republica Moldova, pentru ca autoritățile să poată gestiona fluxul de refugiați. UE deja a alocat 90 mln de euro pentru Ucraina și Republica Moldova, alte 500 mln de euro vor merge către țările afectate, comunică MOLDPRES.

Declarația a fost făcută astăzi de către Comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, în cadrul unei conferințe susținute în comun cu ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco și ministrul Afaceri Externe a Franței, Jean Yves Le Drian.

Șeful diplomației de la Chișinău a menționat că, în ultimele opt zile, țara noastră se confruntă cu un flux sporit de refugiați. El a precizat că în Republica Moldova au intrat peste 130 mii de cetățeni ucraineni, dintre care circa 60 de mii sunt încă pe teritoriul țării.

Conform sursei citate, situația pune o presiune fără precedent pe țara noastră și avem nevoie de sprijin din partea partenerilor europeni. Popescu a spus că a discutat și despre aspirațiile europene ale Republicii Moldova. “Pentru noi Europa înseamnă pace și solidaritate”, a opinat Popescu.

Cei doi oficiali europeni s-au arătat mișcați de solidaritatea de care au dat dovadă moldovenii, dar și autoritățile, și au precizat că în următoarele zile în țară vor ajunge mai multe loturi de ajutoare necesare pentru gestionarea situației refugiaților. De asemenea, la Chișinău ar putea veni experți europeni în gestionarea crizelor.

img22001649

img22001649

img22001649

img22001649

img22001649

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!