ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați: „În experiența ICNUR, nu am mai avut atâta cooperare și deschidere ca în R. Moldova”

13:39 | 04.03.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 4 mar. /MOLDPRES/. Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați va acorda suport financiar direct refugiaților din Ucraina, aflați pe teritoriul Republicii Moldova. La rândul lor, autoritățile din țara noastră au asigurat condițiile necesare pentru ca oamenii să poată primi transferurile direct pe carduri, deschise la băncile locale. Decizia a fost anunțată astăzi în cadrul întrevederii prim-ministrei Natalia Gavrilița cu Înaltul comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați, Filippo Grandi, a relatat agenției MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Guvernului. 

Filippo Grandi a menționat că de la declanșarea războiului din Ucraina, autoritățile și oamenii din Republica Moldova au dat dovadă de o mobilizare fără precedent pentru a acorda asistență refugiaților din Ucraina. Totodată, raportat la teritoriu și număr de populație, Moldova este pe primele locuri în Europa după numărul de refugiați ucraineni pe care îi găzduiește. 

„În toată experiența ICNUR, nu am mai avut atâta cooperare din partea Guvernului și atâta deschidere pentru soluționarea problemelor legate de fluxul mare de refugiați”, a menționat Filippo Grandi.

Natalia Gavrilița a menționat că Guvernul s-a concentrat, chiar din primele ore de la începutul războiului, pe instituționalizarea unor mecanisme eficiente prin care refugiații afectați de consecințele războiului din Ucraina să poată beneficia de ajutor. 

„Contăm pe suportul partenerilor noștri externi în depășirea acestei provocări. Facem tot posibilul să ajutăm cetățenii Ucrainei, care se află în Republica Moldova, deși resursele noastre sunt limitate. Deocamdată, există spații suficiente pentru cazare, însă, în condițiile în care valul de refugiați crește, avem nevoie de suport în gestionarea tranzitului de persoane și asistență financiară pentru a depăși consecințele umanitare și economice ale războiului în țara vecină”, a declarat Natalia Gavrilița.

Înaltul comisar Filippo Grandi a comunicat prim-ministrei că planifică să extindă echipa ICNUR din R. Moldova, pentru a spori suportul oferit Guvernului în gestionarea crizei umanitare. 

De asemenea, s-a discutat posibilitatea de creare a coridoarelor umanitare spre țările UE, care sunt pregătite să primească refugiați din Ucraina, în special categoriile cele mai vulnerabile - persoane cu necesități speciale, copii cu dizabilități sau orfani. 

De la declanșarea războiului din Ucraina, peste 136.380 de cetățeni au intrat pe teritoriul țării noastre, dintre care circa 69 de mii au părăsit Republica Moldova prin segmentul de frontieră cu România. Totodată, alți 61.570 de cetățeni ucraineni, dintre care 23.179 de minori, rămân în continuare pe teritoriul țării. Dintre aceștia, 1.759 de persoane au solicitat azil.

Foto: Guvern

img22001684

img22001684

img22001684

img22001684

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!