ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ANSP avertizează populația să nu administreze preparatele de iod în mod profilactic

15:08 | 04.03.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 4 mar. /MOLDPRES/. Agenția Națională pentru Sănătate Publică anunță că administrarea de către populație, în scop profilactic, a preparatelor de Iod stabil (ioduri de potasiu) este inoportună, deoarece nu există temei pentru aceasta și atenționează că utilizarea acestora poate afecta funcțiile glandei tiroide, comunică MOLDPRES.

Astăzi ANSP a venit cu o reacție la incendiul care s-a produs la centrala atomică din Zaporojie (Ucraina) și a anunțat că nu există riscuri pentru populația din Republica Moldova privind o eventuală expunere la radiații ionizante.

ANSP a precizat că monitorizează zilnic starea fondului radioactiv pe teritoriul țării, prin efectuarea de măsurători dozimetrice în spațiul deschis, investigații de spectrometrie gama a diferitelor produse alimentare, apei potabile, solului, depunerilor atmosferice și a altor obiecte. În context, instituția anunță că debitul dozei echivalente a fondului gama constituie 80-130 nSv/h (nanoSievert/oră) și se situează în limitele fondului natural caracteristic spațiului geografic al Moldovei.

Tot astăzi și Agenția Internațională pentru Energie Atomică de la Viena a anunțat că nivelul de radiație în zonă este normal și continuă să fie monitorizat.

Centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Ucraina, dar și din Europa, a fost bombardată intens azi-noapte. Un obuz a lovit o clădire administrativă și a declanșat un incendiu în incinta sitului centralei. Vineri dimineață, serviciile de urgență ucrainene au confirmat că au reușit să stingă incendiul.

img22001687

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!