ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

12 milioane de lei acumulate în contul donațiilor vor fi utilizate pentru gestionarea crizei refugiaților

09:45 | 05.03.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 5 mar. /MOLDPRES/. Cancelaria de Stat, Ministerul Muncii și Protecției Sociale și autoritățile locale vor primi 12 milioane lei pentru gestionarea crizei refugiaților. Fondurile au fost acumulate până la data de 4 martie 2022, în contul de donații deschis de către Ministerul Finanțelor. Decizia a fost luată în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale, transmite MOLDPRES.

Potrivit Direcţia comunicare și protocol a Executivului, o altă decizie a Comisiei ține de utilizarea spațiului aerian al Republicii Moldova pentru zborurile de transport a cetățenilor străini și apatrizi către țările care au confirmat disponibilitatea de preluare a acestora. Autorizarea pentru fiecare zbor se va face doar cu permisiunea prealabilă a Autorității Aeronautice Civile.

De asemenea, în scopul asigurării necesarului intern cu resurse energetice, Comisia a luat o serie de decizii. Astfel, pe perioada stării de urgență, se permite introducerea pe teritoriul Republicii Moldova a produselor petroliere prin două puncte suplimentare de trecere a frontierei „Giurgiulești-Galați” și „Sculeni-Sculeni”, fără prelevarea probelor pentru verificare, în cazul dispunerii de certificate care corespund specificațiilor tehnice stabilite de legislație.

O altă decizie ține de oferirea unei excepții de la plata TVA-ului pentru S.R.L. „Vestmoldtransgaz” pentru cantitățile de gaze naturale proprietate a S.A „Moldovagaz”, scoase din țară în perioada stării de urgență și introduse ulterior în țară, în volum de 14 949 142 m3, în scopul stocării unor volume suplimentare în rețelele de transport gaze naturale din România, pentru a asigura disponibilitatea preluării ulterioare a acestora în Republica Moldova întru menținerea stabilității sistemului național de transport a gazelor naturale în cazul unor situații critice.

În contextul măsurilor speciale în domeniul justiției, aplicabile pentru perioadă stării de urgență, Comisia a decis acordarea posibilității avocaților și avocaților stagiari de a amâna achitarea plăților lunare de asigurări sociale și asigurare obligatorie de asistență medicală. Amânarea plăților se poate face prin depunerea unei cereri la Serviciul Fiscal de Stat.

Totodată, Comisia a reconfirmat deciziile luate în contextul stării de urgență în domeniul energetic, astfel ca să fie asigurate compensațiile pentru tarifele la resursele energetice.

Foto: Guvern

img22001701

img22001701

img22001701

img22001701

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!