ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministerele de Interne din Republica Moldova și România au constituit un Punct de cooperare bilaterală

15:14 | 05.03.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 5 mar. /MOLDPRES/. Ministerele Afacerilor Interne din Republica Moldova și România au constituit un Punct de cooperare bilaterală cu scopul de a eficientiza și redirecționa fluxul de refugiați către țările vestice. Asta însemnă un timp mai scurt până la destinația finală, reducerea timpului de procesare a documentelor, eficientizarea asistenței umanitare și orientarea refugiaților cu nevoi speciale către țările, în care asistența este mai specializată pe nevoile acestora, informează MOLDPRES.

Despre aceasta a anunțat astăzi ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, în cadrul unui briefing. Oficialul a declarat că pentru a îndeplini obiectivele menționate, s-a decis preluarea refugiaților care intră în țară prin frontiera comună cu Ucraina și orientarea acestora către granița cu România în punctele de frontieră moldo-române Giurgiulești-Galați, Leușeni-Albița, Cahul-Oancea, unde au fost suplinite efectivele polițiștilor de frontieră, pentru a procesa un flux mai mare de refugiați.

În același timp, pentru a asigura cele necesare persoanelor aflate în tranzit, se construiesc încă două centre provizorii, unde refugiații vor fi asigurați cu strictul necesar – apă, alimente, pachete sanitare, odihnă. Se lucrează deja la ridicarea unui nou centru provizoriu pentru refugiați la punctul de frontieră cu România, Leușeni-Albița și la PTF Giurgiulești. 

De asemenea, va fi deschisă o gară provizorie la Palanca, unde refugiații pot aștepta transportul organizat de ANTA și voluntari, care îi vor duce spre punctele de trecere a frontierei mai puțin aglomerate. Acest lucru se face pentru a nu aglomera și bloca punctul de trecere frontieră de la Palanca, precum și pentru că au fost identificate persoane care au stat pe drum chiar și opt zile. MAI asigură că vor fi identificate soluții astfel, încât refugiații să fie cât mai puțin afectați în drumul lor către liniște și o nouă casă. 

Totodată, Comisia de Situații Excepționale a luat decizia de a deschide spațiul aerian pentru zborurile umanitare, tot în scopul scurtării timpului, în care refugiații se află în exod către țări în care speră să-și găsească liniștea. La solicitare, se vor permite zboruri care vor prelua pe cale aeriană refugiați.

Potrivit Anei Revenco, astăzi, către orele 9:00, în Republica Moldova se înregistrează peste 100.000 de refugiați, în mare parte cetățeni ai Ucrainei, dar și alte naționalități, care se aflau pe teritoriul Ucrainei, înainte a începe războiul.

Foto: MAI

img22001707

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!