ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

SUA își exprimă sprijinul pentru democrația, suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova

13:18 | 06.03.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 6 mar. /MOLDPRES/. Prim-ministra Natalia Gavrilița a avut astăzi o întrevedere cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, aflat în vizită oficială în Republica Moldova, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Cei doi oficiali au discutat despre situația privind securitatea regională, gestionarea fluxului de refugiații ucraineni și ajutorul pe care îl pot oferi partenerii de dezvoltare pentru a întări capacitatea de răspuns a instituțiilor statului, dar și cooperarea bilaterală.

„Ne-am angajat ferm să ajutăm toate persoanele refugiate din Ucraina. Guvernul a pus în aplicare cea mai cuprinzătoare operațiune umanitară din istoria Republicii Moldova. Dar amploarea fluxului de oameni este o provocare și avem nevoie de asistența prietenilor și partenerilor noștri. Avem nevoie de această asistență rapid și prin instrumente flexibile”, a declarat șefa Guvernului.

Situația tensionată din regiune a provocat un val sporit al valului de refugiați ucraineni, Republica Moldova fiind una din cele mai afectate țări ce confruntă această provocare. În prezent, în țara noastră se află peste 110 mii de refugiați din Ucraina, inclusiv 30 mii de copii. Dintre aceștia, cca 2200 de persoane au solicitat azil. În contextul creat, instituțiile statului au prioritatea majoră de a asigura gestionarea eficientă a fluxului de refugiați, inclusiv ordinea publică, dar și stabilitatea economică, financiară și energetică.

„Abia începem să înțelegem consecințele economice ale acestui război, cu rutele comerciale și lanțurile valorice perturbate. Am luat măsuri rapide pentru a asigura securitatea alimentară, pentru a schimba traseele de transport și pentru a reorienta comerțul, dar va trebui să facem mult mai mult pentru a asigura stabilitatea economică și financiară și bunăstarea cetățenilor noștri”, a declarat Natalia Gavrilița.

La rândul său, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a exprimat sprijinul pentru eforturile Moldovei de a primi și ajuta refugiații ucraineni și a menționat că „Eforturile de coagulare de care a dat dovadă Guvernul și toate instituțiile statului în gestionarea fluxului de refugiați dar și ospitalitatea cetățenilor moldoveni din aceste zile sunt impresionante”.

Oficialul american a salutat decizia Republicii Moldova de a semna cererea de aderare la Uniunea Europeană: „Exprimăm sprijinul SUA pentru democrația, suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova. Istoria democrației și luptei cu corupția pe care o spune țara voastră întregi lumi este cu adevărat inspirațională, este o istorie de care omenirea avea foarte mare nevoie, exact în aceste vremuri tulburi ”, a spus Antony Blinken.

Foto: Guvern

img22001718

img22001718

img22001718

img22001718

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!