ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Autoritățile publice locale vor primi 21 milioane de lei pentru gestionarea crizei refugiaților din Ucraina

19:17 | 15.03.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 15 mar. /MOLDPRES/. Comisia pentru Situații Excepționale a decis, în ședința de astăzi, că Ministerul Finanțelor va suplimenta volumul fondului de intervenție al Guvernului pentru anul 2022 cu suma de 25 000 000 lei din contul donațiilor umanitare acumulate în contul trezorerial deschis în susținerea poporului ucrainean. Din fondurile respective, 21,3 milioane de lei vor fi alocate autorităților publice locale de nivelul II pentru gestionarea crizei refugiaților din Ucraina, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului. 

Totodată, s-a decis și efectuarea plății de către Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a subvențiilor în sumă de 225 milioane de lei către S.A. „ENERGOCOM”.  Sumă va fi destinată compensațiilor pentru diferența de tarif la energie electrică pentru luna martie 2022. 

În cadrul aceleiași ședințe s-a luat decizia de a încadra toți copiii din familiile refugiate din Ucraina de statutul de solicitant de azil, în instituțiile de învățământ general din Republica Moldova. În acest scop, Ministerul Educației și Cercetării va elabora și aproba mecanismul de încadrare a copiilor din familiile refugiate. Copiii vor putea frecventa instituția de învățământ în calitate de audient, ceea ce presupune participarea la activitățile educaționale fără obligativitatea școlarizării, cu înregistrare într-un registru provizoriu. 

În scopul conjugării eforturilor privind implementarea Planului Operațional ONU pentru Refugiați și prestării serviciilor de asistență refugiaților cu implicarea personalului, încetează prevederile contractului de comodat încheiat între S.A. ”Moldexpo” și Instituția medico-sanitară publică Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”. Gestiunea bunurilor prevăzute în contractul de comodat va fi asigurată de către S.A ”Moldexpo”, iar  instituțiile vizate vor asigura transmiterea către  S.A.”Moldexpo” a bunurilor imobile și mobile preluate în gestiunea I.M.S.P. Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime” conform actelor de primire-predare. 

Textul integral al Dispoziției nr. 10 din 15 martie 2022 poate fi accesat la https://gov.md/sites/default/files/document/attachments/00_v.2_dispozitie_cse_nr_10_din_.03.2022.pdf.

Foto: Guvern

img22001964

img22001964

img22001964

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!