ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comentariul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene

11:33 | 17.03.2022 Categorie: Oficial

Comentariul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova cu privire la a 8-a aniversare a „referendumului” ilegal organizat de către Federația Rusă în Crimeea

Chişinău, 17 mar. /MOLDPRES/. La 16 martie 2014 Federația Rusă, preluând prin forță armată instituțiile de putere în Republica Autonomă Crimeea și orașul Sevastopol, a organizat așa-zisul „referendum privind statutul Crimeii”. Guvernul Republicii Moldova și-a exprimat poziția foarte clar la acest subiect, transmite MOLDPRES cu referire la Biroul de presă al MAEIE.

Așa-zisul „referendum” din 16 martie 2014 privind statutul peninsulei Crimeea este ilegal, întrucât acesta contravine direct Constituției Ucrainei și dreptului internațional.

Circumstanțele în care acest așa-zis „referendum” a avut loc demonstrează în mod clar că acesta nu are nimic în comun cu expresia liberă și democratică a voinței poporului și nu corespunde standardelor internaționale în domeniu.

Respectiv, Republica Moldova nu recunoaște și consideră decizia Federației Ruse de încorporare a unei părți a teritoriului suveran al Ucrainei ca fiind o violare flagrantă a principiilor Cartei ONU și Actului Final de la Helsinki.

Așa-zisul referendum și anexarea Crimeii reprezintă o gravă violare a suveranității, integrității teritoriale și frontierelor recunoscute în plan internațional. Moldova condamnă aceste fapte și consideră Crimeea parte inalienabilă a Ucrainei. În această perioadă de grea cumpănă Republica Moldova își exprimă solidaritatea cu Ucraina.

Foto: MAEIE

img22002024

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!